"Завршен је међународни фото-конкурс Интерпарламентарне скупштине православља на тему: 'Уништавање споменика хришћанског Истока'.

На конкурсу је учествовало 168 аутора, са 372 фотографије. Три најбоље фотографије одредиће дванаесточлани жири, а уручење признања и изложба најбољих радова биће одржани 29. јуна ове године у Солуну", изјавио је Александар Чотрић (СПО), посланик у Скупштини Србије и председник Комисије за културу Интерпарламентарне скупштине православља, која је реализовала овај конкурс. У стручном жирију, поред чланова из Грузије, Јерменије, Русије, Грчке, Пољске Израела, Индије и Румуније, налази се и представник Србије.

Чотрић је прецизирао да су на фотографијама које су достављене приказани значајни споменици културног наслеђа из Србије, Турске, Блиског истока, Русије, Кипра и других земаља и региона света. У оквиру конкурса биле су одређене три теме: напуштени споменици који су оштећени због протока времена; споменици који су оштећени због природних катастрофа и атмосферских прилика и споменици који су уништени или оштећени деловањем људи.

На конкурсу су, према Чотрићевим речима, учествовали фотографи из Русије, Грчке, Бугарске, Грузије, Кипра, Србије, Украјине и других земаља, а победнику ће припасти плакета и новчани износ од хиљаду и пет стотина евра, док ће другопласирани аутор добити хиљаду, а трећепласирани пет стотина евра.

Организатор конкурса је Интерпарламентарна скупштина православља, организација која окупља посланике из 28 парламената света.