Хитно одржавање нових локалних избора у општинама на северу Косова, повратак српских представника у полицијске, правосудне и друге институције и формирање Заједнице општина са српском већином отварају врата примени Охридског споразума и пуној нормализацији односа између Србије и Косова.

Успостављање Заједнице општина са српском већином је формализација права загарантованих српској заједници Ахтисаријевим документом који је прихваћен још 2007. године. Овај документ је Косово прогласило основом своје државности и уграђен је у највише правне акте.

Ахтисаријевим планом, преточеним у уставна и законска решења, Србима на Косову гарантовано је коришћење српског језика и ћириличког писма, формирање српских општина, српске полиције, школства, здравства, првостепених судова, право на десет посланичких места и функцију потпредседника у парламенту, могућност вета на сваки закон који угрожава њихова права, право на министре у Влади Косова, оснивање заштићених зона око цркава и манастира које су својина Српске православне цркве са седиштем у Београду, интересно повезивање српских општина и институција на Косову између себе, као и са Србијом.