Српски покрет обнове је 11. маја на Равној Гори традиционално обележио годишњицу почетка оружаног герилског отпора окупацији Југославије, под вођством тадашњег пуковника Драгољуба Драже Михаиловића.

Сабору је присуствовало више хиљада људи из свих делова Србије (Зрењанина, Лесковца, Краљева, Ћуприје, Београда, Крушевца, Варварина, Богатића, Сомбора, Новог Сада, Ариља, Трстеника...), из земаља региона,али и осталих европских држава и САД. Челници Странке присуствовали су парастосу који су служили свештеници Ваљевске епархије Српске православне цркве.

Делагација СПО коју су чинили Александар Чотрић, заменик председника СПО, Дарко Симоновић, члан Председништва СПО и Јелена Вукелић, председница Градског одбора СПО Сомбор положила је венац на споменик генералу Михаиловићу и запалила свеће у знак сећања на погинуле и умрле Равногорце који су борили за слободу своје земље.

Александар Чотрић се обратио окупљенима на Равној Гори и поручио: "На Равну Гору су добродошле све странке, организације и покрети који поштују традиције Југословенске војске у Отаџбини, али мора да се зна и истиче да су Вук Драшковић и СПО први после Другог светског рата изашли организовано на Равну Гору, подигли споменик генералу Михаиловићу, изградили храм и Спомен дом, направили путеве до врха Равне Горе, позвали престолонаследника Александра у Србију и најзаслужнији су за доношење закона о признању Равногорског покрета за ослободилачки и антифашистички и судску рехабилитацију генерала Михаиловића!"

Чотрић је истакао ројалистички, слободарски, демократски и вишенационални карактер Равногорског покрета и његову опредељеност да Југославија у савезништу са западним демократским државама порази нацизам и фашизам и одупре се успостављању комунизма, такође тоталитарне и нељудске идеологије и поретка.