Ниједна влада на свету не може да повећа број новорођених. Али, одлучне и способне владе могу да створе амбијент који ће подстаћи природни прираштај становништва. Влада Србије предузима паметне и одлучне мере у последње време и зато је после много деценија на помолу позитиван тренд.

Да бисмо спречили нестајање наше државе, потребна је комплетна реорганизација друштва. Основ свега су економија и раскид с постојећим системом антивредности који разара културу, морал и породицу. Србији је мелемно потребан култ науке, знања и културе. Потребно је оживети села, да пољопривреда буде локомотива Србије. Морамо изградити више обданишта, унапредити педијатријску службу, увећати родитељске додатке, обезбедити бесплатне уџбенике и повољне стамбене кредите за младе парове...

Економски подстицаји, међутим, нису довољни за већи наталитет. Да јесу, онда би највише деце било у најбогатијим земљама света, а сви знамо да није тако. Веома је, зато, значајна улога медија (похваљујем "Новости" због ове рубрике), школског система, традиције и, посебно, верских заједница у сталном објашњавању предности ранијег родитељства, вишечланих породица и породичног заједништва.