Делегација Скупштине Србије учествовала је од 2. до 5. априла у Бејруту на међународној конференцији "Различитост у јединству и фундаменталне слободе за хришћане и муслимане на Блиском истоку: конференција у циљу парламентарног дијалога".

Шеф сталне делегације Скупштине Србије у Интерпарламентарној скупштини православља Александар Чотрић говорио је како се положај хришћана погоршава, сходно општем погоршавању безбедносне ситуације на Блиском истоку, саопштено је из парламента.

На састанку Међународног секретаријата, председника одбора и известилаца Интерпарламентарне скупштине православља и на међународној конференцији коју су организовали Парламент Либана и ИСП у сарадњи са Арапском интерпарламентарном унијом били су и народни посланици Љубиша Стојмировић и Муамер Зукорлић.

Чотрић је истакао да на положај хришћанских заједница посебно негативно утиче злоупотреба вере у политици у радикалној џихадистичкој форми, односно милитантних организација које повремено попуњавају безбедносни вакуум до којег долази слабљењем централних влада, што доприноси масовној емиграцији и исељавању хришћана, што на појединим подручјима Блиског истока последњих година поприма облике егзодуса.

Чотрић је закључио да је потребно да се на Блиском истоку непрестано промовише међурелигијски дијалог и културна хетерогеност као sine qua non елементи за мирну и хармоничну коегзистенцију свих народа засновану на разноликости, толеранцији и поштовању разлика, а одржана Конференција несумњиво томе доприноси.

Зукорлић је указао да су екстремизам и тероризам опасности против које се треба борити, а да се њихова срж налази у појединцу или групи, као и слабости у веровању и врло често у амбијенту неправди и непоштовања људског достојанства.

Истакао је да се следбеници ислама, хришћанства и јудаизма у темељним духовним и етичким вредностима не разликују и да сви треба да буду на истој страни.
Указао је да на Јерусалим треба гледати као на главни град три небеске религије. Нагласио је да је Србија била простор на коме су вођени многи ратови, али да упркос томе у исто време видимо да политика помирења нема алтернативу, чему тежи и Парламент Србије. Нагласио је и да тежња ка конфронтацијама не може донети ништа добро.

Учесници конференције усвојили су Декларацију у којој су се сагласили да ће успостављањем форумског дијалога између парламентарних институција и верских заједница на локалном и међународном нивоу одлучно побољшати делотворност демократског дијалога, као и да ће парламентаризам предузимати неопходне законодавне мере како би се елиминисала свака врста дискриминације.