Даме и господо, браћо и сестре,

Поздрављам Вас у име Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и Српског покрета на промоцији наслова,,Почеци гериле и оружане борбе у окупираној Србији,, и ,,Ратни дневник поручника Милоја Лазаревића, команданта Невесињске бригаде".

Представљамо две изузетно вредне и значајне књиге Бранка Јевтића, нашег члана, пријатеља, саборца и изврсног историчара, истраживача и публицисте.

Ове седмице започели су у Бриселу преговори о приступању Србије Европској унији. Тај дан је без разлога назван историјским. Историјски ће бити тек онај дан, када Србија за неколико година постане пуноправна чланица европске породице народа, а до тада ће морати да испуни бројне обавезе, међу којима су званична осуда у парламенту Србије злочина диктаторског и тоталитарног режима, рехабилитација свих осуђених из идеолошких и политичких разлога, са исплатом обештећења, враћање имовине власницима, која им је одузета послератним комунистичким декретима, суштинска реформа служби безбедности и одстрањивање из њих свих који су чинили недела и злочине, отварање тајних досијеа служби безбедности и забрана бављења јавним и политичким функцијама свима онима који су се огрешили о људска права и слободе.

Србију, њене грађане и политичке представнике очекује много посла у будућности, који подразумева и суочавање са прошлошћу. Да бисмо ту прошлост на истинит и објективан начин сагледали и из ње извукли поуке за будућност, помаже нам и упорни, истрајни, темељни, аналитички и студиозни рад историчара и хроничара, какав је Бранко Јевтић.

Он је неуморни трагач за истином, која је сакривена, затомљена, недоступна. На том мисионарском подухвату суочава се Бранко са многим проблемима - материјалним, финансијским и логистичким, идеолошким препрекама, блокадама, нападима и осудама од владајућих структура и неформалних центара моћи.

Али, Бранко не одустаје, и наставља да прикупља документе и податке, проверава их, упоређује, анализира, пише о њима лепим, јасним стилом, публикује књиге, путује балканским просторима да забележи живу реч, посећује архиве, музеје, колекционаре и доказује Србима оно што је прихватио цео свет, а неки у овој земљи још увек нису - да је Равногорски покрет био патриотски, ослободилачки, слободарски, савезнички, демократски, први европски организовани антифашистички покрет, који је значајно допринео слому нацистичке ратне машине на Балкану, али који је, истовремено, по свом карактеру био и политички, јер су га одликовали борба против нељудских режима, а за људска права и слободе, демократију, вишепартијски систем, слободно испољавање вере, поштовање приватне својине, ројалистички облик државног уређења и сарадњу са демократским и уређеним земљама Европе и света.

Хвала Бранку на раду који доприноси националном освешћивању, помирењу и јачању наших духовних својстава и материјалних моћи, јер без оваквих, Истини, Правди и Слободи посвећених појединаца, неће бити ни нашег свеопштег Васкрса и Препорода, нити материјалне, економске, духовне и културне обнове.

Знање, рад, књига, наука, уметност, храброст, правичност, отвореност, упорност, демократичност... одликовали су нас и чинили су у прошлости Србију и српску нацију значајним на мапи Европе.

Када опет будемо ценили ове вредности, за које се залажете и ви у овој сали, поново ћемо бити велики и вредни, и у својим очима и пред лицем целога света.

С вером у Бога, за Краља и Отаџбину!

Александар Чотрић,

председник Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и народни посланик СПО