Говорећи о деветомартовским протестима Вук Драшковић гостујући у Новом дану, оценио је да је СПО онда била велика и моћна река, све до 5. октобра, а да је трагедија Србије у томе што су у истом дану пали и Милошевић и баш сви идеали и циљеви 9. марта и свих буна од 9. марта до 5. октобра.

Драшковић се осврнуо на тадашњу ситуацију у земљи.

"Почетком фебруара је председништво СПО, тада убедљиво водеће странке у опозицији, упозорило да се припрема крвави рат. Упозорили смо их да децу Србије нећемо дати за тај њихов рат. Они су побеснели и реаговали тако што је државна телевизија објавила коментар да је СПО продужена рука усташког и фашистичког режима у Загребу", рекао је.

Додао је да је 9. марта било најмање 100.000 демонстраната, као и да је на њих "голоруке режим извео сву своју полицијску снагу, а увече и тенкове".
"Сушина на коју сам укратко скренуо пажњу је да су то антиратне демонстрације, против тадашњег режима и бивших људи који су настојали да тадашњи режим у Србији сачувају и наметну целој Југославији", каже гост Новог дана.

Истакао је да је "постојала зла намера да се потпуно фалсификује или кривотвори девети март".

"Погрешно је везивати 9. март само за тај 9. март. Он је трајао целу деценију, јер све будуће демонстрације, буне, предводио је дух 9. марта", каже Драшковић.
Додао је да се прећуткује да су у тој тешкој борби изгубљени многи животи, што су "црна и непролазна сведочанства о државном тероризму".

"Ми тог 9. марта саопштавамо да смо против рата, против рзбијања земље и да смо за то да држава иде на запад. Нажалост, Југославија је крваво убијена, није се разболела па се распала, него су је убили они на које смо ми упрли прстом", каже гост Н1.

Данас су државни медији "Бастиљице"

Говорећи о државним медијима, Драшковић каже да су и "данас нека врста Бастиље, што се њега и СПО тиче".

"Ми не постојимо на програмима РТС, или ако се нешто проговори о нама, проговори се наопако. Бастиља има и данас, али се опет не може поредити са оним што је било пре 27 година, са државним медијима који су хушкали народ на мржњу. Данас су то "бастиљице", да се мало нашалим", каже Драшковић, додајући да смо далеко од одговорног и слободног новинарства.

"У истом дану пали Милошевић и баш сви идеали и циљеви 9. марта"

Драшковић каже да је СПО био једна велика и моћна река све до петог октобра.

"Трагедија Србије је у томе што су у истом дану пали Милошевић и баш сви идеали и циљеви 9. марта и свих буна од 9. марта до 5. октобра", каже он.

Додаје да је СПО био оснивач свих коалиција опозиције деведестих година, да је основао ДОС и написао програм и дао име.

"СПО је после будванског атентата елиминисан из ДОС-а, тако да је "шаролика композиција остала без локомотиве", која се једина залагала за корениту промену режима, за коренито мењање Србије и њено окретање ка Европи, кажњавање одговорних за рат и несрећу. Све је то писало у програму ДОС-а, а све је то напуштено када је СПО склоњен", каже Драшковић.

Каже да се 9. март и све оно што се догађало деведесетих "затрпава неистинама", као и да мисли да се кључне чињенице фалсификују.

"Направили су дил са Легијом, са Црвеним береткама, са Земунским кланом, срушили су врх пирамиде, шиљак тог режима, али је цела та пирамида остала нетакнута. То је дан када јесте пао Милошевић, али када смо пали и ми, и наши снови и идеали, жртве", каже Драшковић.

"Да нису бојкотовани избори 1997. године, не би било бомбардовања"

"Прећуткује се да једна победничка коалиција крши споразум и доноси сулуду одлуку, да ми који треба да победимо на тим изборима, бојкотујемо те изборе. Да нису ти избори бојкотовани, не би дошло до бомбардовања Србије. Била би немогућа та коалиција која је склопљена 1998. године, такозвана црвено-црна коалиција, која је покренула зло доле на Косову и гурнула државу под НАТО бомбе", каже он.

Поновио је да су се идеали 9. марта претворили у своју супротност 5. октобра.

"Хтели су ови петог октобра што су победили да нас пробуде. Са ким да нас пробуде, са мафијашима, Легијом, са убицама... Пети октобар дан када је убијен 9. март, а пети октобар је сазвао 9. март 1991. године", каже Драшковић.

Каже да њега криве што 9. марта није срушио режим.

"Ми смо били најјача странка опозиције, али смо били мањина. Прва изјава је стигла од Радована Караџића, да ће мобилисати милион Срба, превести их преко Дрине, да казни непријатеље Српства који су се побунили", каже гост Новог дана.

Истиче да ће Србија, "уз сву своју љубав према Пушкину, Достојевском, Мајаковском и према руском народу, остати ту где је, у Европи".

"Ми смо европска држава, следићемо те путоказе постављене 9. марта 1991. године", каже Вук Драшковић.