- Српски покрет обнове је у коалицији са СНС шест година и за све то време имамо добре и редовне контакте и разговарамо о свим најважнијим питањима.

И не само да разговарамо, него се и договарамо. У протекле четири године били смо у коалицији и у Београду, те верујем да ћемо продужити сарадњу. СПО се залаже за Србију у Европској унији, тако да подржавамо опредељење и залагање председника Србије и СНС да Београд буде истинска европска престоница, са европским стандардом живота његових становника, каже у разговору за "Данас" Александар Чотрић, заменик председника Српског покрета обнове, одговарајући на питање да ли СПО разговара са СНС о евентуалном заједничком наступу на београдским изборима.

* Како коментаришете учестале тврдње опозиције да уколико победе на изборима у престоници то ће значити "почетак краја" Вучићевог режима?

- Када се Филип II Македонски са својом војском приближавао Спарти, упутио им је следећу претњу: "Ако победим у овом рату, гореће ваше куће, градови ће вам бити у пламену, ваше жене ће бити удовице и заувек ћете бити робље." Спартанци су одговорили само једном речју: "Ако." И ја бих могао слично да одговорим. Избори за Београд јесу важни, али далеко од тога да су судбински и пресудни. У земљама с дужом демократском традицијом увек се раздвајају председнички, парламентарни, регионални и локални избори, те се на таквим изборима оцењују програми и кандидати искључиво за тај ниво власти. У Србији није на власти "Вучићев режим", већ коалиција странака, предвођених СНС-ом, која је три пута добила убедљиво највећи број гласова грађана Србије. Опозиција има право да се нада победи, као што и СНС са својим партнерима верује да ће сачувати власт у Београду. Ја верујем у овај други исход.

* Како оцењујете наводе да је СПО "изгубио некадашњи идентитет" откако је у коалицији са напредњацима?

- Откад је СПО у коалицији са СНС, није се одрекао ниједног слова свог Програма, јер нити смо ми то желели, нити је то од нас тражено. Србија на Западу, реформа нереформисаних делова служби безбедности, истина о Косову, спречавање нестајања Србије и европска децентрализација власти - били су и остају основа нашег Програма и конкретног политичког деловања. СПО је странка која постоји скоро 30 година и има препознатљива обележја и традицију за поштовање. Ми не можемо да изгубимо идентитет, јер наше име је наш програм.

* Како гледате на досадашњи ток унутрашњег дијалога о Косову?

- Снажно смо подржали иницијативу председника Вучића да се отвори унутрашњи дијалог о Косову, јер то залагање представља политику реалности. Спремни смо да учествујемо у овом дијалогу и понудимо своје конкретне предлоге да Косово више не буде симбол смрти и пораза, него симбол борбе за живот и победу земаљске, а не небеске Србије. Ми делимо Вучићев став да је "време да Србија ради, размишља, добија и да побеђује без сукоба", с циљем да се "за Србију отворе путеви политичке сарадње и економског напретка који воде у Европску унију". Као чланица Европске уније Србија ће бити у прилици да на Косову максимално заштити сва права и сигурност Срба и српског религијског и историјског наслеђа, а непризнавањем стварности не може се променити стварност. Не разумем оне странке које одбијају да подрже нешто што је у интересу Србије само зато што је то предложио Александар Вучић.

* Шта је, према Вашем мишљењу, главни допринос СПО актуелној власти?

- Циљ уласка СПО у савез са СНС био је да доприноси Србији и њеним грађанима, а Србија је данас неупоредиво ближа Европској унији и решавању косовског проблема него пре шест година.

"НАТО ИМА ВРЕМЕНА ДА НАС ЧЕКА"

* СПО се отворено залаже за чланство Србије у НАТО. Верујете ли да је такав циљ остварив у краћем року или је "на дугом штапу"?

- Сваки сукоб у нашем региону гасиће и решаваће НАТО. Све државе око Србије већ су у НАТО - Хрватска, Албанија, Бугарска, Румунија, Мађарска и Црна Гора, или ће то ускоро постати - Македонија и БиХ. Једино је Србија неутрална. На Србији је да изабере - да уђе у НАТО и да, равноправно, за столом решава регионалне и своје проблеме - или да о њеним интересима и даље буде одлучивано без ње. На нама је да одлучимо - хоћемо ли бити за столом или на "менију". Подсетићу да НАТО није само војни, већ и политички савез, и да све одлуке доноси консензусом, па би глас Србије вредео као и глас Америке, Немачке или Француске. НАТО има времена да нас чека, али нисам сигуран да ми имамо времена да пропуштамо безбедносне и развојне користи од уласка у НАТО.