Вук Драшковић, књижевник, политичар и председник некада најјаче опозиционе странке у Србији - Српски покрет обнове (СПО) у разговору за "Klix.ba" коментарише актуелну политичку ситуацију у региону, поручујући да Милорад Додик мора схватити да је Република Српска настала 1995. године у Дејтону, каже да верује у историјско помирење између Бошњака и Срба, али и да је слање српског воза на Косово била непотребна провокација.

На почетку разговора Драшковић је прокоментарисао актуелне политичке прилике у БиХ, а пре свега политику Милорада Додика и прославу неуставног Дана Републике Српске.

"Милорад Додик би морао прихватити истину да садашња Република Српска, као мултиетнички, проевропски и продемократски ентитет није основана 9. јануара 1992. године на Палама, него је основана у Дејтону 1995. године. Неодговорне су и опасне изјаве Додика да садашња Република Српска може да се одвоји од БиХ и постане независна или да постане саставни део Србије. Додик врло добро зна да то не би било могуће извршити мирним путем, јер би се тај тзв. Додиков мирни пут завршио на исти начин као и 1992. године", казао је Драшковић.

Последњих месеци се у БиХ, Србији и Хрватској много спомињу војска и наоружање, што неки вешто користе као полигон за промоцију својих идеја призивањем "ратних духова" 1990-их.

"Много је повампирених снага на менталном нивоу оног зла из 1990-их година у свим земљама бивше Југославије. Узрока за такво стање је много, јер није изведено радикално чишћење политике медија оних који су ширили мржњу и допринели ратним дешавањима", сматра Драшковић.

ДОДИК ЈЕ ПРЕЗАДОВОЉАН ДЕЈТОНСКИМ СПОРАЗУМОМ

Ипак, када је реч о позицији Републике Српске, Драшковић истиче да је и сам Додик неколико пута истицао да је презадовољан Дејтонским споразумом и да га ни он сам не би боље саставио, јер је нарочито повољан по Републику Српску.

"Додик је у рату био велики противник Радована Караџића, а био је и присталица брзог учлањења БиХ у НАТО. Дошло је до очитог преокрета, према мом мишљењу у погрешном смеру, али можда се догоди и неки нови преокрет у правом смеру", казао је Драшковић за Klix.ba.

Он сматра да ипак, с таквом реториком, нико, па ни Милорад Додик не може имати политичку будућност.

"Нико не може имати политичку будућност на призивању несреће и продубљивању мржње. Уморни смо сви од мржње, убиће нас мржња. Моје је лично опредељење историјско помирење и стратешко партнерство Срба и Бошњака у БиХ, а то се поклапа и са програмом Александра Вучића о помирењу и бољој сарадњи", наглашава Драшковић.

Протекли викенд вест дана у регији био је случај слања српског воза у Косовску Митровицу, што је додатно закомпликовало односе између званичног Београда и Приштине.

"Упућивање воза из Београда за Косовску Митровицу, с натписима на 21 језику 'Косово је Србија' била је непотребна, немудра, а могло се десити и опасна провокација. Срећом, трагедија је избегнута одлуком премијера Александра Вучића да се воз из Рашке врати за Београд", истиче Драшковић.

Додаје да они који су одлучили послати један такав воз из Београда на Косово нису размислили о ширем контексту и осећањима.

"Само бих поставио питање 'машиновођама с врха', онима који су тај воз упутили на Косово, како би реаговала Русија да им Украјинци пошаљу воз на Крим на којем пише 'Крим је Украјина'. У овом случају се морало добро размислити и схватити да се морају поштовати уверења и осећања друге стране. С друге стране, било је опасно и извођење дугих цеви на пругу косовских власти, али срећом, сукоби су избегнути и надам се да ће сада на сцену ступити дијалог", поручује Драшковић.

РАТНА РЕТОРИКА

У јавности је одјекнула и реакција председника Србије Томислава Николића, који је властима на Косову поручио да је Србија спремна и војно бранити своје циљеве.

"Реакција председника Србије Томислава Николића и других који су спомињали војску, и војну одбрану својих интереса је очекивана, јер је реч о корпусу оних људи који се плаше отварања нових поглавља Србије за чланство у ЕУ. Зато је Николић јуче отворио поглавље 1990.-1991., а запријетио је отварањем поглавља 1992, страшног поглавља које је донело рат, иако сада не верујем да се такво нешто може поновити", поручује Драшковић.

На крају поручује да би Александар Вучић, уколико се одлучи кандидовати за новог председника Србије, то могао и остварити, с обзиром на подршку коју ужива, али да верује да ни сам Вучић није сигуран да ли то жели.

Пише: С. Хамбо
Извор: Klix.ba