Нису јасни разлози зашто Српска православна црква, већ деведесет година, одбија да примени Новојулијански календар, који је израдио велики српски научник Милутин Миланковић и који је усвојен на Свеправославном сабору, одржаном 1923. године у Цариграду - изјавио је Танјугу потпредседник СПО Александар Чотрић.

- Овај календар исте године прихватио је Архијерески сабор Српске православне цркве, на заседању одржаном у Сремским Карловцима, с тим да је спровођење одложено за време када реформисани календар прихвате и примене и остале православне цркве. Календар је, до сада, прихватила већина православних цркава и патријаршија - цариградска, александријска, антиохијска, грчка, румунска, кипарска, пољска и бугарска. Руска црква није прихватила реформисани календар због противљења бошљевичких власти тадашњег Совјетског Савеза - указао је Чотрић.

Он истиче да је календар који је предложио наш славни математичар и астроном неупоредиво прецизнији и од Грегоријанског и Јулијанског календара, јер од астрономске године одступа мање од три секунде, док Грегоријански одступа 27 секунди, а Јулијански више од 11 минута, што ће у будућности довести до још непрецизнијег рачунања времена.

- С обзиром на то да је календар систем за рачунање времена, заснован на кретању небеских тела и пошто је прецизност важна за сазнавање истине, онда треба применити и календар који знатно прецизнији, самим тим и истинитији. Верујем да су се коначно стекли услови да српска црква почне с применом најсавршенијег постојећег календара, дела нашег научника, којег је за дело реформе рачунања времена одликовао васељенски патријарх Мелетије Четврти - истакао је Александар Чотрић, потпредседник СПО.