Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета упутила је данас иницијативу Скупштини града Београда да се мостовима на Сави и Дунаву у главном граду врате њихови званични називи које су носили када су изграђени.

Савски мост који се сада незванично назива Бранков мост свечано је отворен 16. децембра 1934. године (два месеца после усташког атентата на краља Александра Карађорђевића у Марсеју) и назван је мост Краља Александра. На дан отварања преко новог висећег моста, изграђеног по узору на мост у Немачкој преко реке Рајне, прешло је 150 хиљада грађана. То име мост је носио до априла 1941. године када је срушен. Мост је обновљен 1956. године када је назван мост Братства и јединства.

Предлажемо да се мосту врати његово првобитно име Мост краља Александра који је био најзаслужнији за његову изградњу.

Такође, предлажемо Скупштини града Београда да се мосту преко Дунава који се неслужбено назива Панчевачки, врати оригинално име Мост Краља Петра Другог, како је гласио првобитни назив од 27. октобра 1935. године када је мост завршен. Мост је срушен у ноћи између 10. и 11. априла 1941. године, а обновљен је 1946. године.

На овај начин показаћемо да поштујемо традицију, вољу оних који су мостове изградили, као и заслуге краљевске породице Карађорђевић за подизање мостова који су повезали Београд са осталим деловима Србије, као и са централном и југоисточном Европом.
 

 

РЕПУБЛИЧКА АСОЦИЈАЦИЈА ЗА НЕГОВАЊЕ ТЕКОВИНА
РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА
Председник
народни посланик
Александар Чотрић