У Србији влада ужасна атмосфера величања злочина и злочинаца, а мржња која се осећа у друштву је већа него она која се осећала уочи рата деведестих година, оценио је лидер Српског покрета одбнове Вук Драшковић.

Гостујући у Новом дану, Драшковић је истакао да када погледа своје изјаве, говоре и интервјуе од 1989. до донас, који су објављени у књизи “Исечци времена”, ухвати га осећање узалудности јер се, само погледом на то о чему се пише у медијима, долази до закључка да се Србија налази у 1990. или 1991. години.

“Тај осећај узалудности је подстакнут чињеницом да Србија апсолутно ништа није учинила за 16 година да страшни пораз у последњој деценији 20 века зацели и да крене у будућност”, истиче Драшковић појашњавајући да Србија није хтела да се угледа на Немачку и Јапан који су свој пораз преокренули у победу.

О односу Срба и Хрвата Драшковић истиче да је мржња у том односу нарочито специфична и снажна.

“Мржња је храна оних који су изазвали ратове. Господари рата, смрти и мржње су проглашени за ослободиоце и спаситеље, не само у Србији већ и у Хрватској и БиХ... Спроводи се процес оправдавања ратова и злочина”.
 
“Они су направили рез са политиком која је довела до пораза, нову политику су очистили од сваке примесе политике злочина и што никада нису правдали злочине....Најгласнији су били у осуди злочина и сва непријатељства су преокренули у пријатељства. Где је Србија данас? Она правда политику Слободана Милошевића, политику злочина, правда етничка чишћења, нема храбрости да се осуди етничко чишћење, наши злочини се не помињу, не постоје, све је измишљено.... Мржња је већа него уочи рата деведесетих и у томе видите дијагнозу суноврата”.

Говорећи о 5. октобру 2000. године он је рекао да се тада није догодио демократски преврат, већ да је то био 5. октобар Легије и осталих Земунаца са којима је вођство тадашњег ДОС-а направило пакт да издају Милошевића а да се њима преда Србија на управљање.

“Тада је отпао шиљак пирамиде зла а цела грађевина смрти, државног тероризма је остала нетакнута до данашњег дана”, оцењује Драшковић.

За њега је, каже, најтежи период била деценија борбе против Милошевића, борба да се зауставе ратови. СПО је, истиче, предводио отпор режиму зла и терора, протесте и били мета.

"Сломила нас је ДБ и у 21. век смо ушли ослабљени и на маргини политичког живота".

“Говоре нам да смо били недоследни и јесмо – били смо са ДС-ом, са ЛДП-ом, те подржавамо владу СНС... Ми нисмо подржали ништа што нисмо морали - да подржавамо оне којима је то био програм. Напуштали смо коалиције када су они издавали и постајали недоследни. Ми смо свом снагом подржали Вучића. Сетимо се оне енергије и те разбуктале наде када је Вучић пре четири године рекао Европа, Европа, Европа... и када је најавио да ће открити злочине служби безбедности”.

Пресуда за Будву ће бити уписана срним словима у историју правосуђа
Говорећи о ослобађајућој пресуди за покушај атентата на њега у Будви он је рекао да је на делу судски тероризам.

“До 2012. године неки терористи из ДБ-а су осуђивани. Од тада до данас нема осуђујућих пресуда већ само ослобађајућих. За Будву ће црним словима бити уписано у историју правосуђа. Суд је рекао да они нису кривим, радили су по наредјенима служби”.

Додаје да је Вучић 2012. године најавио обрачун са структурама ДБ а како истиче: “Ево у шта се то претворило!”.

На питање шта подржава сада када је у питању политика Владе Србије коју води Вучић, Драшковић каже да никако не може да подржи славодобитно клицање: “Па шта, и не морамо да идемо у Европу”.

Додаје да се сада улаже енергија у рушење Бриселског споразума.

“Политика пораза, Милошевићевих служби, националне елите је скривала губитак Косова и ископала косовски гроб а ми уместо да се одвежемо од те политике целу Србију гурамо у косовски гроб. Они бране оно што немамо”.

Апис је терориста а Вулин хоће да га сахрани у Алеји великана

Говорећи о полемици коју води са министром Александром Вулином око пребацивања посмртних остатака Драгутина Димитројевића Аписа из Солуна, Драшковић каже:

“Немојте помињати моје име уз тог човека. Ја сам у једном наступу као илустрацију ове ужасне атмосфере у Србији величања злочина и злочинаца и рехабилитовања навео пример да је један министар у Влади Србије дошао на идеју да ће терористу Аписа, који је убио српског краља и краљицу, који је хтео да убије престолонаследника, коме је суђено, који је осуђен на смрт и погубљен у Солуну, из необележеног гроба пресели у Алеју великана и сахрани уз највише државне почасти. То је коначно величање оних који су убили Ђинђића, величање оних који су убили оне људе на Ибарској магистрали, оних који су убили Ивана Стамболића. То је иста идеологија и можда исти циљ”.

Црна Гора нас је вукла у НАТО и ЕУ, сад се одустаје од те политике

На подсећање да је и сам учестовао у власти од 2000. године коју истовремено оптужује да је мафијашка, он каже да је као шеф дипломатије водио процес евроатланских интеграција. Оцењује да је та политика евроатланских интеграција пала кад се распала државна заједница Србије и Црне Горе јер је Црна Гора била та која је ”вукла ка Европи и НАТО”.

“Чим је отишла Црна Гора рекао сам да улазимо у тунел без црногорског фењера и да ће Влада Србије одустати од прикључења НАТО а не искључујем да ћемо одустати и од Европе.”

Покушај терористичког удара у Црној Гори

Коментаришући хапшење 20 српских држављана у Црној Гори на дан избора, Драшковић истиче да је апсолутно у питању покушај једног терористичког удара на владу Црне Горе иза којег стоје паралелне структуре државе Србије.

“Рукопис је исти. Кад су пуцали на мене у Будви затрпали су Србију лажима да сам ја пуцао на себе, сад су зартрпали Србију лажима да је Мило Ђукановић нашао терористе у Србији. То је логика у коју се убеђује народ Србије. Ти терористи су вођени из Србије”.