Када је Србија у 19. и 20. веку, под владавином Карађорђевића и Обреновића, била монархија њене територије и број становника стално су се повећавали.

Наша земља је тада јачала привредно, војно, дипломатски, политички, правно, културно, научно и у сваком другом погледу. Краљевина Србија после 1903. године имала је тако снажну валуту, да се динар у Паризу мењао за франак у односу - један према један. Краљ Петар Карађорђевић је имао скромну државну апанажу и морао је да моли министра финансија Лазара Пачуа да му одобри кредит, како би имао новца за удају кће Дурке.

Постојала је апсолутна независност штампе, што је гарантовао и закон у којем је писало: "Штампа у Краљевини Србији је слободна". Владала је и слобода политичког удруживања и организовања, тако да су деловале десетине политичких странака, укључујући и анархистичке. Краљевина Србија победоносно је окончала оба балканска и Први светски рат. Чак и када су народ и влада били у избеглиштву, Србија је за све време Великог рата уредно отплаћивала рате кредита западним повериоцима. Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца створена 1918. године била је прва држава Јужних Словена од њиховог доласка на Балкан. Та држава је на платформи интегралног југословенства за веома кратко време ујединила различите народе, конфесије, културе, економска уређења и правне системе (Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, Аустроугарске, Италије, Отоманске империје...).

Краљевине Србија, СХС и Југославија биле су правне државе. Краљ Александар је изгубио судски спор око винограда, који је водио с једним сељаком из Тополе. Југославија је за време Владе Милана Стојадиновића имала конвертибилну валуту. Поштована су сва национална и религијска права народа који су живели у Краљевини. Тако су припадници муслиманске вере могли да примењују шеријатско право у брачним и породичним односима, а у Војсци се храна за регруте ове вере спремала на традиционалан начин у складу с правилима ислама.

Враћањем такве монархије, Србија би се вратила Србији. Повратак монархије је зато повратак оног најбољег из наше традиције.