Члан Одбора за дијаспору у Скупштини Србије Александар Чотрић покренуо је иницијативу да се формира међупарламентарно тело које би окупило српске посланике земаља Европе.

"Срби имају посланике у парламентима Македоније, Мађарске, Црне Горе, Румуније, Хрватске и однедавно у скупштини покрајине и Беча. Скупштина Србије је та која би требало да буде иницијатор формирања интерпарламентарног тела, које ће радити на упознавању српских посланика, на редовном састајању, размени искустава, информација и иницијатива", објаснио је он.

Чотрић је казао да ће на том нивоу организовања моћи значајно да се ради на поправљању права и статуса српске заједнице изван Србије.

Матица ће, према његовим речима, бити стожер таквог окупљања и израио је наду да ће на јесен Скупштина Србије бити домаћини таквог окупљања, којем ће присуствовати представници Владе Србије, то јест оних министарстава која су надлежна за дијаспору.

У Аустрији, како је Чотрић подсетио, живи значајна српска заједница, преко 350.000 људи су пореклом Срби, од којих многи имају аустријско држављанство.

Они, како је констатовао, до сада нису били политички довољно представљени и зато је значајно да имају свог представника да би се чуо њихов глас.