Покушај државног удара у Турској биће велика шанса за исламске камиказе да додатним терористичким акцијама дестабилизују Турску и да државу која је на ивици секуларизма и шеријата преведу у редове својих савезника, изјавио је данас некадашњи шеф дипломатије СЦГ Вук Драшковић.

Драшковић је, у интервјуу Тањугу поводом последњих дешавања у Турској, рекао да није сигуран у то да ће позиција турског председника Тајипа Реџепа Ердогана бити ојачана после пропалог пуча, већ да, напротив, ту државу тек очекује нестабилност.

- “Мере репресије према војсци изазваће још веће потресе у војсци и наелектрисати је, могуће још више, против председника и власти” - рекао је Драшковић.
Како је додао, ни Ердоганове оптужбе на рачун исламског свештеника Фетулаха Гулена и његових присталица да стоје иза војног удара не помажу смиривању ситуације.

“- Ако ви прогласите покрет у Турској иза кога стоји неколико милиона Турака за терористичку организацију, тиме ћете створити нове непријатеље. Волео бих да се у овој победи турско руководство не погорди, него да буде милосрдно, пошто ће све друго водити Турску у нове сукобе” - истакао је Драшковић.

Према његовим речима, нестабилност на том подручју биће велика прилика за исламске фанатике који додатним терористичким акцијама могу да покушају да додатно дестабилизују Турску.

“- Шта год се буде дешавало у Турској, по закону историјски спојених судова, имаће ефекта и овде на Балкану, где око 30 милиона људи из данашње Турске има своје историјске корене” - рекао је Драшковић.

Он је подсетио и на недавни терористички напад у Ници, додајући да су терористи још одавно објавили рат нашој цивилизацији, Русији, Европи и Америци, који је могуће победити само заједничком акцијом ка уништењу исламског калифата у Ираку и Сирији, а затим и њених ћелија исламских фанатика у осталим државама.

У том смислу, подвукао је Драшковић, потребно је и обуставити кампању ксенофобије, расизма и исламофобије која је “потопила” Британију и одлучујуће утицала да већина гласа за њен излазак из Европе.

- “Унижавање и вређање муслимана и њихове вере, проглашавање свих њих за зло цивилизације, има контраефекат да се и многи од њих, који никакве везе нису имали са Исламског државом, осећају увређено, и регрутују се као добровољци, осветници и нове камиказе” - закључио је Драшковић.

Потребна сарадња ЕУ и Русије

- После одлуке грађана Велике Британије на референдуму да та држава напусти Европску унију, пред Бриселом су два избора - или да се од Брегзита брани декларацијама о збијању редова, или да се без оклевања окрене стратешким визијама Де Гола и Вилија Бранта успостављањем простора слободне трговине од Лисабона до Владивостока, изјавио је Драшковић.

Драшковић је рекао да би, уколико би се кренуло путем сарадње ЕУ и Русије, за само неколико година на хиљаде европских компанија и на стотине хиљада европских радника отишло у Сибир, енергетском срцу Европе и света.

- Русија би снажила Европу, а Европа би снажила Русију, демократизовала је, европеизовала и враћала оним стратешким западним оријентирима Петра Великог - објаснио је Драшковић.

Према његовим речима отпори "јастребова" у Европи, Руској Федерацији и Сједињеним Америчким Државама су огромни, али стиче се утисак да су и Вашингтон и Москва послали низ јасних сигнала да желе ресетовање односа и да им није до новог хладног рата и призивања апокалипсе.

- Препрека је оно што се 'закувало' са Украјином и зато, пре свега имајући у виду Европу, и Брисел и Москва морају да скину фереџе и признају своје грешке - поручио је Драшковић.

Када је реч о Брегзиту, Драшковић је оценио да су Британци давањем гласа за политику изласка коју је пропагирао Најџел Фараж, заправо бацили анатему на Винстона Черчила и рекли не свему за шта су се њихови преци борили у рату против нацизма.

- Појава тога у 21. веку треба да забрињава, јер је Британија колевка мултиетичности, највећа империја у историји света, и још не могу да верујем да се то догодило. То се догодило због ксенофобије, исламофобије, лажне пропаганде да ће исламски тероризам заобићи Британију ако изађе из Европе и ужасне лажи, попут оне да ће 350 милиона фунти сваког месеца бити уплаћивано за здравство, а што сада наводно одлази у ЕУ - рекао је Драшковић.

Како је констатовао Британци се управо сада "хладе" од велике грешке коју су испољили на слободном референдуму и да схватају да су глашали против интереса своје земље.

- Премијерка Меј саопштила је да ће члан 50. Лисабонског споразума бити активиран тек после споразума са Шкотском и Северном Ирском, када читaво Уједињено Краљевство затражи излазак из ЕУ. Е, то је већ можда назнака да ће у име очувања Уједињеног Краљевства Британија можда и одустати од активирања члана 50 - рекао је Драшковић.

Према његовим речима у избору између гажења референдумске воље једног дела грађана и распада државе, превагу ће однети ово прво.

Када је реч о САД и могућим избором Доналда Трампа за председника те земље, Драшковић је оценио да акције исламских терориста дају крила том председничком кандидату, али да је тешко у овом тренутку проценити да ли ће променити реторику уколико победи.

- Било би страшно да у једној Америци, која је човечанство, председник почне да дели људе по боји коже, њиховој верској или далекој етничкој припадности. То би била мина у темељима Америке и не верујем да се то може десити - закључио је Драшковић.

Нема владавине права са овим службама безбедности

- Србији могу да се отворе поглавља 23 и 24, али са овим службама безбедности у Србији никада неће бити успостављена владавина права - додао је Драшковић.

Он је рекао да се наша држава формално налази на путу европских интеграција, али да то чини "као у есеју Чернишевског - корак напред, два корака назад".

Како је објаснио тај "корак рака" биће све док се нове европска политика Србије у потпуности, безрезервно и безусловно не огради и дистанцира од политике ужаса, смрти и злочина вођене у последњој деценији 20. века и да је не правда релативизовањем и истицањем злочина које су други починили према Србима.

- Србија може да се извуче из јаме пораза и срамоте због свих злочина који су почињени у њено име, само ако се угледа на Немачку. Немци никада не пропуштају прилику да клекну и погну главе и у Аушвицу, Маутхаузениу и Треблинци и никада их нећете чути да су то били само злочини Адолфа Хитлера, нити да то правдају злочинима које су савезници починили над Немцима у том рату. Они то признају за национални грех и срамоту - рекао је Драшковић.

Зашто се то не догађа, Драшковић кључни разлог види у томе што је држава у раљама нереформисаних, антизападних и антидемократских служби безбедности.

- Верујем да би највећа немачка инвестиција била да нам помогну у оснивању центра за тајне досијее, да се они овде отворе, по моделу као што је то учињено са досијеима Штазија после уједињења Западне и Источне Немачке. То би била највећа помоћ Србији да оздрави, јер те службе држе као таоце свакога у Србији, и јаче су од сваке власти - рекао је Драшковић.

Када је реч о недавном хрватском блокирању поглавља и најавама сличних активности у будућности, Драшковић је оценио да дијалог две државе може да се поправи, не испразним декларацијама, већ односом према прошлости који би почивао на томе да прво покажеш на балван у свом оку.

- У свим злочинима руке су нам до рукава, и нама и Хрватима и Бошњацима, с тим што је одговорност Срба и Србије за Југославију била највећа. Морало се учинити све, пристати на све могуће компромисе и привидна понижења, да би се сачувала Југославија и избегао рат, да би се сачувала држава у чије смо стварање највише уложили и која је нас највше коштала - сматра Драшковић.

Говорећи о препрекама и у поглављу 31 (спољна, безбедносна и одбрамбена политика) у којем ће српска спољна политика морати да се усклади са европском, а тиме и да, уколико остане такав став ЕУ, уведе санкције Руској Федерацији, Драшковћ је поручио да треба наступити офанзивно.
Према његовим речима треба напустити терен заклињања да нећемо увести санкције Русији.

- Има ко да нас чује и у Паризу и у Берлину и у Москви и зато треба да покренемо иницијативу и дамо аргументе да је дошао тренутак који неминовно захтева укидање руских санкција Европи, и европских Русији. Морамо да се боримо за то - закључио је Драшковић.