У Пироту се од 11. до 13. априла одржава 22. Годишња конференција Фонда јединства православних народа, посвећена проблему избеглиштва.

Народну скупштину Републике Србије на овом међународном скупу представља Александар Чотрић, народни посланик и председник Сталне делегације у Интерпарламентарној скупштини православља, који је у данашњем обраћању, поред осталог, истакао да је Србија прихватила и збринула више до седам стотина хиљада избеглица.

Говорећи о хришћанском поимању избегличког проблема у светлу актуелне реалности, Чотрић је навео:

„Србија је традиционално повезана са блискоисточним народима пријатељством и са забринутошћу прати све што се догађа у том региону. Као држава предузимамо све активности да се реши криза и сарађујемо са свим актерима на Блиском истоку, који трагају за мирним и одрживим решењем.

Србија директно осећа последице блискоисточне кризе, а само прошле године преко територије наше земље прешло је 600.000 избеглица. У овој години тај број износи око сто хиљада. Избеглице су у Србију улазиле из Македоније, Бугарске и Румуније. Било је дана када је више од две хиљаде избеглица прелазило наше границе. Сви они су били збринути, обучени, смештени у топлом и сувом, нахрањени, а многи су добили и новчану помоћ. Према њима је поступано хумано и хришћански, јер српски народ добро познаје судбину избеглиштва. У Првом светском рату комплетна српска војска, државно руководство и велики број становника провели су три године у избеглиштву у Албанији и Грчкој, пред аустро-угарском и немачком војном силом. У Другом светском рату неколико стотина хиљада Срба било је протерано са територија у данашњој Хрватској и Босни и Херцеговини, на којима је била успостављена власт нацистичке, злогласне Независне Државе Хрватске, која је је само у једном логору - Јасеновац, убила седам стотина хиљада српских цивила - деце, жена, мушкараца и старих људи, само зато што су били српске нације и православне вере. У последњим балканским ратовима из Хрватске је прогнано више од пола милиона Срба, а из Босне и Херцеговина, са територија које контролишу Бошњаци (Муслимани) и Хрвати прогнано је, такође, око пола милиона Срба. Од 1998. године Косово и Метохију, под притиском албанских екстремиста и терориста, морало је да напусти више од две стотине хиљада Срба.

Ми нисмо богата земља, а ни чланица ЕУ, али смо одлучили да ове године доделимо преко Уницефа за Сирију 500.000 евра.

Озбиљан рад и одговоран приступ ће омогућити да проблеме решимо и још важније је да свет буде још боље и успешније место. Све што радимо, радимо на принципима хришћанског учења и наше православне вере, уз уверење - да није принципа Исуса Христа, свет би био претворен у Великог Инквизитора, како га је описао Фјодор Михаилович Достојевски.

Србија је од почетка кризе настојала да има конструктиван приступ и допринос и стога је подржала све активности када је у питању Сирија под окриљем УН и специјалног изасланика генералног секретара.

Дали смо допринос у решавању проблема и кроз приступање анти-ИСИС коалицији.

Сматрам да нам нису потребне кризе у другим деловима света, а посебно не на Западном Балкану, и зато ће Србија учинити све да подржи стабилност региона и да увек буде део решења, а никада више део проблема.“