* Господине Чотрићу, избори су испред нас, шта очекујете од њих, СПО је у коалицији са СНС. Какве резултате очекујете?

- Резултате на изборима одређују резултати пре избора. А Влада Србије, коју подржава СПО, има добре резултате - значајно већи међународни углед Србије, политичку и економску стабилност, пораст страних инвестиција, најмању стопу криминала и корпуције, смањену незапосленост, уштеде у буџету, много нових предузећа, одговорност у јавном деловању, великих број европских закона, осетно приближавање Европској унији, споразуми с Приштином, помирење у региону...
Наша коалиција се зове «Србија побеђује». Дакле, очекујем да победи Србија. Време је да Србија почне да побеђује и у миру, а то је могуће само знањем, радом, учењем, иновацијама, креацијом, поштењем, штедњом, угледањем на најбоље и сарадњом са суседима и светом.

* Ових дана свет, па и Србију потреса финасијски скандал, утаје пореза.Преко офшор компанија је из Србије извучено од 2000 године преко 50 милијарди долара, а од 1990. па до 2000. вероватно никад и нећемо сазнати како и колико је Србија пљачкана.Али имена која се доводе у везу са том огромном пљачком, немају никакве везе са СПО.Како Ви тумачите, да се ми из СПО стално помињемо у вези неких проневера и финансијских малверзација, а очигледно никакве везе са тим немамо, поготову нам се набија на нос нека, никад доказана, "пљачака Београда".Одкуд то долази, из којих и чијих кухиња, ко пушта све те приче и на тај начин урушава угледа СПО ?

- Ко о чему, непоштени о поштењу. СПО никада није био повезан с криминалцима, сумњивим банкарима, контраверзним бизнисменима, тајкунима и осталим који раде с оне стране закона. Напротив, СПО су на функцијама представљали морални, часни, одговорни, вредни, професионални, образовани и стручни људи, који живе од свог рада и који су функције доживљавали као облик служења грађанима, а не као прилике за лично богаћење.

* Господине Чотрићу, ми из СПО смо некако сви загледани у српску прошлост, баштинимо традицију предкомунистичке Србије.Да ли је могуће да се вратимо на те наше државне старе стазе и да поново добијемо углед и значај у свету који смо имали као Краљевина Србија/Југославија?

- То што гледамо у прошлост, значи да смо окренути будућности. Желимо да на основу онога најбољег из минулог одредимо узоре и оријентире у перспективи. Да ли ће Србија поново бити краљевина искључиво зависи од становника Србије. Ми у Српском покрету обнове јесмо за обнову монархије, али не да би краљ био на престолу и ставио круну на главу, већ да би сваки човек у Србији живео боље. Да краљ служи нама, а не ми њему. Дакле, у центру нашег ангажовања није краљ, већ сваки човек, који заслужује да се држава према њему односи као према краљу, а то значи да поштује његова права и слободе и буде у служби његових легитимних потреба. Залажемо се за уставну, демократску, парламентарну, модерну монархију у којој ће суверен имати, не првенство власти, већ првенство части. Краљ би, по нашем виђењу, био гарант јединства нације, економског просперитета, повратка у Европу, раскида с тоталитарним наслеђем, обнове пријатељстава с моћним европским краљевинама и демократским републикама.

* По анкетама у који смо имали сви увид, већина Срба би волела да поново живи у Краљевини Србији.То је један и основних програмских циљева СПО.Како да је обновимо, како да васпоставимо Краљевину Србију?

- Краљевина Србија ће бити обновљена, ако упорно и рационално објашњавамо све њене предности у односу на републику. Монархије су Велика Британија, Канада, Андора, Аустралија, Луксембург, Шведска, Данска, Холандија, Белгија, Шпанија, Норвешка, Јапан, Лихтенштајн, Монако... и било би сјајно да им се придружимо по квалитету живота, демократском устројству, функционисању правне државе, заштити животне средине, здравственој бризи, систему образовања, могућностима запошљавања, организацији саобраћаја, развијености инфраструктуре, поштовању традиције и односу према према својој прошлости.

* Стално нам приговарају да смо издали стари програм СПО. То поготову долази од бивших чланова СПО. Ја сам у СПО већ 25 година и не знам за њега.Ви сте један од оснивача СПО, који је то стари програм СПО, шта смо то ми "издали"?

- Наше име је наш програм. Ми смо српска странка, која жели да покрене Србију у правцу духовне, моралне, политичке и економске обнове. Они који су издали СПО користе флоскулу о издаји програма, да би прикрили своју издају због положаја, новца, унапређења и других материјалних користи. Истина је да ми основе програма нисмо мењали и да су га прихватиле многе друге странке. «Србија у Европи, Европа у Србији», то је први рекао Вук Драшковић. «Србија на Западу» било је и остало наше опредељење. СПО од оснивања до данас проевропска, национална, монархистичка и странка десног центра. Никад нисмо одустали од обнове монархије, историјске истине о Равногорском покрету, националног помирења у српском народу, реформи служби безбедности, отварања досијеа тајне полиције, афирмисања традиционалних породичних вредности, развоја српског села и пољопривреде, демографске обнове, истине о Косову и Метохији...

* Млади нам одлазе на Запад у потрази за бољим животом, како да их задржимо да остану свој на своме.Како побољшати перспективу младим људима, како обезбедити нова радна места за грађане Србије, а самим тим подићи стандард и квалитет живота?

- Да бисмо имали бољи животни стандард, да бисмо елиминисали сиромаштво и одлазак људи из земље, потребно је да остваримо већу политичку и економску стабилност, што се постиже учлањењем земље у Европску унију и прихватањем прописа који важе у најразвијенијим земљама света. Нова влада ће после избора наставити да ради на томе да Србија буде још уређенија држава у којој је закон исти за све, а правда достижна у кратком року. Један од приоритета биће стручно и у пракси примењиво образовање које ће школовати потребне кадрове, који могу да пронађу посао у Србији, а не у иностранству. Потребно нам је још више радних места, а то ће се постићи подстицањем приватног предузетништва пореским олакшицама и једноставнијим и бржим регистровањем фирми. Посебан сегмент у раду будућих власти биће стварање модерног здравства с најбољом опремом која ће омогућити да пацијенти без чекања добију потребну заштиту и негу.

* Стално се намеће у јавности да ће ово бити избори куда даље да плови српски државни брод.Да ли на Запад или у асоцијацију са Русијом.Шта Ви мислите о томе?

- Наш основни спољнополитички циљ је да Србија постане чланица Европске уније, и то што пре. Наравно желимо, да задржимо најбоље могуће односе са Русијом, у свим областима. Мислим да је Грчка за нас добар пример, како једна православна, балканска држава може да буде у Европској унији и НАТО и да, при томе, веома успешно сарађује са Русијом, јер и између ове две земље постоји духовна, верска и културна блискост.

* Шта можемо ново очекивати од Чотрића књижевника ?

- Крајем прошле године приредио сам Антологију савременог стваралаштва за децу српских писаца у расејању. Ова књига биће представљена у Немачкој, Мађарској, БиХ, Македонији и другим земљама. У Бугарској и Мађарској објављене су недавно моје књиге прича. Ускоро ћу објавити нове књиге афоризама и прича. Редовно објављујем у «Политици», «Новостима», «Енигматици», «Разбрибрзи», «Данасу», «Етни», «Моцарт спорту»... Радим на превођењу антологије савремене руске афористике и приређивању зборника српског хумора и сатире у расејању. Нове књиге афоризама требало би да ми изађу у Русији и Италији. Припремам и нову књигу за децу. Посебно ме је обрадовало што сам од ове школске године, афоризмима за децу, заступљен у читанкама које се користе у српским школама. Моји афоризми су у читанци за четврти разред «Бескрајне речи». По први пут је један афористичар у домаћим уџбеницима, па ме то још више обавезује. Приредио сам и три књиге анегдота о Вуку Драшковићу - «Тако је говорио Вук», «Вукова азбука» и «Вук у причи» - и радо ћу их представити, где год ме буду позвали одбори и чланови СПО.

разговор водио: Драган Влатковић