Анђелко Васиљевић, са фотографијом под називом „Црвена јабука“ и Павле Ранђеловић, са радом који је назвао „Мислилац“, равноправни су победници међународног конкурса фотографија „Ђорђо Вукоје“, на тему „Србија данас“.

Њима ће „Гран при“ конкурса, који се састоји од плакете, комплета књига у издању „Српске речи“ и новчаног износа по 15 хиљада динара свечано бити уручен током јануара идуће године у Београду.

„Победничке фотографије су технички најуспелије и најпотпуније су одговориле на задату тему на плану садржине, порука и симболике. Фотографије су наизглед антиподи, али се изванредно допуњују, јер приказују подељеност и контрасте савремене Србије, која је разапета између будућности и прошлости, младости и старости, урбаног и руралног, богатства и сиромаштва, радости и елегије“, истиче се у образложењу жирија који је радио у саставу: Сава Старчевић, уметнички фотограф, (председник) Александар Чотрић, књижевник, Немања Старовић, историчар и Зоран Спалајковић, дипломирани сниматељ (чланови).

Пет равноправних диплома и књиге „Српке речи“ припале су Вукици Микачи („Против свих“), Јасмини Малешевић („Оглашавање“), Иди Софтић („Memories“), Марији Миладиновић („Савремена девојка“) и Милану Никићу („Блокада“).

На конкурс је пристило 109 радова, 79 аутора из Србије, БиХ, Црне Горе и Бугарске. Конкурс фотографија су организовали Српски покрет обнове и Издавачка кућа „Српска реч“, у знак сећања на члана Странке и фоторепортера „Српске речи“ Ђорђа Вукоја (1949-2013), који је преминуо у марту ове године.

Ђорђо Вукоје је рођен у Пађенима, у источној Херцеговини. Био је истакнути фоторепортер, сарадник великог броја новинских агенција, новина и часописа - Танјуга, Бете, Фонета, „НИН“-а, „Времена“, „Српске речи“, „Политике“, „Новости“, „Блица“, „Курира“... Његове фотографије уврштене су у фотомонографије „Девети март 1991“, „Студентски протест 96/97“, „Споменар“...