БЕОГРАД, 17. децембра (Танјуг) - Положај Срба у региону није задовољавајући и Србија би требало да им помогне да сачувају свој идентитет, али и да се заустави тренд опадања броја Срба у земљама у региону, поручио је данас председник Одбора за дијаспору и Србеу региону Скупштине Србије Александар Чотрић. 

Чотрић је новинарима у парламенту, после седнице Одбора, рекао да су се чланови сложили да би држава требало да издваја више средстава за Србе у региону. 

"У наредном периоду Одбор ће се бавити пре свега Србима у Хрватској, Словенији и Албанији, јер сматрамо да је тамо њихов положај најтежи и да им је потребна помоћ матице. Они сами не могу да реше огромне проблеме који прете њиховим нестанком", рекао је Чотрић.  

Зато ће Одбор, према његовим речима, у наредном периоду настојати да скрене пажњу државним органима на њихове проблеме, пре свега министарствима просвете и културе који би могли да им помогну да се издвоје средства за медије на српском језику, за стипендије, рад културних удружења...