Тероризам и злочини такозване Исламске државе, Ал каиде, Боко харама и осталих исламистичких екстремистичких формација и организација у Сирији, Ираку, Пакистану, Нигерији, Либији, Тунису, Либану, Египту, САД, Русији, Француској и другим земљама свакодневно доказују да је већ почео необјављени трећи светски рат.

Први и Други светски рат почели су на тлу Европе, а опасност од званичног избијања сукоба тоталних размера опасно се надвила над планетом после "црног петка" у Паризу. Злокобно одзвањају најаве неких муслиманских верских поглавара из Француске да ће Ајфелова кула бити претворена у минарет џамије.

Радикални исламисти већ деценијама не крију да им је крајњи циљ да потпуно униште вернике других конфесија, атеисте, па и припаднике другачијих учења у оквиру ислама. Свуда где они делују, вођени су, или се воде ратови - на Косову, у БиХ, у Македонији, на Кавказу, на Кипру, на Блиском истоку, у Нигерији, на Филипинима, Сри Ланки... На њиховој мети су посебно хришћани, који масовно страдају.

Две најважније поруке о ратовима записане су у Светом писму и гласе: "Ко се мача лати, од мача ће погинути" и "Претопимо мачеве у плугове"!

Хришћанство је мирољубива и толерантна религија, јер Христос учи да на бачени камен узвратимо хлебом, да другима не чинимо оно што не желимо да други чине нама и ако нам неко удари шамар, да му окренемо и други образ.

Христос нам је, међутим, дао и пример када се мора пружити отпор. То се десило у храму у Јерусалиму, који су неки нечасни људи претворили у мењачницу новца и трг на којем се чује стока, уместо молитве. Огорчен на то, Христос је узео бич и истерао из храма "волове и овце и голубове", растурио новац мењача и испретурао њихове мењачке столове.

Дакле, истински хришћани не нападају никога, али знају да се бране, када су на то принуђени. Они тада бране светиње живота, породице, слободе, достојанства, вере, отаџбине... У свету пуном злих људи, рат је понекад неизбежан да би се спречило веће зло. Да Хитлер није био поражен у Другом светском рату, још много милиона и милиона људи би било убијено. Опасност која данас прети захтева да буде неутралисана пре него што узрокује нове милионе невиних жртава.