Ово је пресуда служби безбедности чија моћна мрежа брани злочине Милошевићеве службе безбедности, каже за Данас Вук Драшковић, лидер Српског покрета обнове, коментаришући пресуду Вишег суда у Београду који је ослободио оптужби тројицу некадашњих припадника ДБ-а.

Суд је установио да бивши начелник београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и припадници тог центра, Ратко Ромић и Стеван Баста, нису помагали припадницима Јединице за специјалне операције у покушају атентата на Вука Драшковића у Будви 2000. године.

- Иста судиница која их је била осудила на по осам година затвора јуче их је ослободила. Тиме, она је убила и правду и себе као судију, наводи Драшковић.

Према његовим речима, иста мрежа припремила се и за исти исход суђења Радоњићу и Ромићу за убиство Славка Ћурувије.

- Они то очито знају, па у судници изјављују да су бранили државу од државних непријатеља и да би то и данас чинили. И данас би значи убијали по Ибарској магистрали, живим кречом затрпавали на Фрушкој гори Ивана Стамболића, стрељали на кућном прагу Славка Ћурувију, у Дунав бацили судију Небојшу Симеуновића, пуцали у Даду Вујасиновић, каже Драшковић.

Он истиче да су припадници Милошевићеве службе безбедности и даље на високим државним позицијама.

- Шта ради сива еминенција Милошевићеве службе Бранко Црни у БИА? Откуд Иван Тодоров, телохранитељ Мире Марковић, на позицији заменика шефа БИА? Зашто се не хапсе налогодавци убица браће Битићи? Како се зове та препрека? И како се зове странка у чијем је Главном одбору? Одржавају се кадрови ЈУЛ-а на моћним државним позицијама. Људи из Црвених беретки су распоређени и по министарствима. Осуђени за ратне злочине у Хагу се овде дочекују као хероји и постају чланови главног одбора владајућих странака. Србија се претвара у проклету авлију у којој правду и морал кроје Абидаге, наглашава лидер СПО.

Поред жалбе тужиоца, коју очекује, Драшковић је истакао да и сам планира да правно гони бивше припаднике ДБ-а.

- Ја ћу се на све начине посветити циљу да убице Славка Ћурувије, исти они који су припремали и моје убиство, не умакну правди. Не буде ли правде пред судовима у Србији тражићу је пред Европским судом у Стразбуру. Све док се ослобађају убице, њиховим преживелим жртвама угрожено је право на живот, а породице убијених лишавају се права на правду, рекао је Драшковић.

Бивши припадници ДБ-а Радоњић, Ромић и Баста су због овог злочина најпре били осуђени на осам, односно седам година затвора, али је ту пресуду укинуо Апелациони суд и наложио да се суђење понови. За покушај убиства Драшковића раније су правоснажно осуђени на вишедеценијске казне затвора припадници Јединице за специјалне операције.

Припадници ДБ били су оптужени да су пружили логистичку подршку припадницима ЈСО за атентат на Драшковића, односно да су им доставили фотографије куће у којој је боравио. Оптужница терети Радоњића, Ромића и Басту да су по налогу некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића организовали атентат на Драшковића 15. јуна 2000. године у Будви. Милан Радоњић и Ратко Ромић су оптужени и због убиства новинара Славка Ћурувије и тренутно им се због тога суди пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду.