„Пре сто година почињен је први велики злочин у двадесетом веку у којем је убијено око милион и по припадника јерменског народа, а око пола милиона људи је заувек прогнано са територија на којима су вековима живели. Србија разуме страдање Јермена које је почело 24. априла 1915. године, јер је и српски народ био жртва геноцида који је над њиме почињен у Другом светском рату на територији Независне Државе Хрватске. Српски народ је страдао и и даље проживљава патње на Косову и Метохији, одакле је прогнано више од две стотине хиљада људи. Две и по хиљаде Срба је убијено, а 40 хиљада њихових кућа и више од сто педесет православних цркава и манастира је потпуно уништено“, изјавио је данас у Јеревану народни посланик Скупштине Србије Александар Чотрић, на Глобалном форуму „Против злочина геноцида“, који је организован поводом стогодишњице од почетка масакра над Јерменима у Османском царству.

На овом скупу у главном граду Јерменије учествује око  хиљаду  људи из целог света – представника држава, влада, парламената, међународних организација, верских заједница и невладиних организација.

Чотрић, који је и председник Посланичке групе пријатељства са Јерменијом у парламенту Србије, истакао је да „јерменске жртве заслужују памћење и саосећање, а починиоци осуду демократске јавности у целом свету, како се се такви злочини више никада не би догодили“.

Посланик Александар Чотрић нагласио је на скупу у Јеревану да би „стогодишњица злочина над Јерменима требало да буде и повод за почетак нормализације односа између Јерменије и Турске, отварање границе, дипломатску и економску сарадњу и историјско помирење између Јермена и Турака“.

Глобални форум „Против злочина геноцида“ отворио је 22. априла председник Јерменије Серж Саргасјан.