Даме и господо, председавајући, поштоване колеге, постоје најаве приштинских власти да би црква Христа Спаса, која се налази у Приштини, могла бити срушена због, наводно, непостојања дозвола, тј. урбанистичке документације.

Те најаве које се односе на овај православни храм морају се примити озбиљно и требало би на њих адекватно одговорити јер је документација проверљива и она постоји, као и сведоци, учесници који познају историју градње ове светиње.

Архитекта проф. Спасоје Крунић пројектовао је цркву Христа Спаса у Приштини. У решењу којим је дозвољена градња, у коме се наводи број катастарске парцеле у Приштини, Секретаријат за урбанизам, грађевинарство и заштиту животне средине града Приштина издао је 15. фебруара 1999. године дозволу за изградњу храма Српској православној цркви. Према овом документу, дозвољава се изградња храма Христа Спаса у Приштини, на адреси улица Ваљевска бр. 4.

Због одлучности приштинских власти да се црква сруши, молимо представнике Министарства правде, јер се у оквиру тог министарства налази Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама, да се максимално ангажују код међународних институција, како бисмо заштитили овај верски објекат.

Конкурс за пројектовање овог објекта расписан је 1991. године, а право реализације стекао је један од најистакнутијих чланова СПО професор Спасоје Крунић. Овај уважени професор Архитектонског факултета на располагању је Министарству да посведочи о околностима градње овог храма.

Понављам, ово је веома битно, конкурс за пројектовање је расписан 1991. године, а градња је почела 1992. године. Црква је грађена због потребе православног живља, с обзиром да је тада Приштина била највећи српски град на Косову и Метохији, а у том граду постојала је само једна црква. Опструкција локалних власти довела је до тога да се дозвола добије тек 1999. године. Не сумњајући да ће Министарство предузети или да је већ предузело потребне кораке, надамо се да ће међународне институције реаговати и заштитити овај верски храм. Хвала вам.