БЕОГРАД, 12. децембра (Тањуг) - Србија има пуно морално право да захтева права за своју мањину у Албанији, јер албанска мањина у Србији има апсолутно сва права по највишим европским и светским стандардима, изјавио је данас члан Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић.

Чотрић је рекао да је делегација Скупштине Србије, коју су чинили чланови Одбора за дијаспору и Србе и региону, посетила Албанију, која нема закон о мањинама и да је Србија онемогућена да потпише билатерални споразум о заштити своје мањине.

Он је у Јутарњем програму РТС-а истакао да може само да се претпоставља да у Албанији живи 30.000 Срба, јер су сви представници мањина бојкотовали последњи попис становништва у Албанији 2011. године, који је био недемократски и дискриминаторски.

С обзиром на то да су били онемогућени да се слободно изјасне у погледу националне и верске припадности и језика којим говоре, припадници српске, грчке, цинцарске, ромске и македонске мањине су бојкотовали тај попис, објаснио је Чотрић.

Чотрић је навео да Срби у Албанији не могу већ 70 година да похађају школу на српском језику и да су зато обављени разговори са министарком просвете, која је обећала да ће албанске власти бар за почетак омогућити да српска деца похађају курс српског језика.

Он је рекао да је делегација посетила православни храм у Скадру и српски храм у селу Врака код Скадра, који још нема свештеника, а отвара се само за највеће хришћанске и православне празнике и да би тај проблем требало ускоро да се реши између српске православне и албанске православне цркве.

Чотрић је додао да је делегација обавила разговоре са представницима српских удружења која делују у тој земљи и са албанским званичницима из владе и парламента и омбудсманом и амбасадором ОЕБС-а у тој земљи.