- Завршетак 2014. године остаће упамћен по бројним нападима на хришћане, који су дискриминисани и прогоњени широм света. Хришћани су најугроженија верска заједница. Због ужасних терористичких напада највише се говори о насиљу над хришћанима на Блиском Истоку, међутим, и у другим деловима света припадници ове вере налазе се у положају прогоњене мањине - рекао је народни посланик Александар Чотрић на јесењем заседању Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља, које је од 22. до 25. новембра одржано у Никозији, на Кипру.

Чотрић, који је и шеф сталне делегације Скупштине Србије у Интерпарламентарној скупштини православља и председник Комитета за културу ове организације, истакао је да "хришћани у Ираку и Сирији, проживљавају тешке дане, пошто су се нашли на мети радикалних исламиста који су прогласили такозвани Исламски калифат".

"Припадници Исламске државе свакодневно бомбардују села и градове у којима живе хришћани, конфискују куће и имања и уништавају њихове храмове и реликвије - рекао је Чотрић, образлажући одлуку да ИСП организује Међународни фото конкурс на тему "Уништавање споменика хришћанског Истока".

Српски посланик је указао да Интерпарламентарна скупштина православља, која окупља посланике из 25 држава са свих континената "Фото конкурсом жели да скрене пажњу међународној јавности да се хришћани на Кипру, Блиском Истоку (Сирији, Ираку, Египту и другим државама), српској покрајини Косову и Метохији и другим деловима света суочавају са својеврсном савременом Голготом и да се њихове цркве, манастири и споменици претварају у рушевине, или потпуно нестају с лица земље".

Народни посланик Александар Чотрић саопштио је на заседању Међународног секретаријата Интепарламентарне скупштине православља да је су "од 1999. године српско становништво, свештенство, монаштво и храмови Српске православне цркве на Косову и Метохији изложени сталним нападима, претњама и провокацијама албанских терориста и екстремиста".

"Од тада је протерано више од три стотине хиљада Срба из својих домова, а на Косову и Метохији уништено је, оштећено и оскрнављено око 150 цркава, манастира и других верских објеката.
Такође је покрадено или уништено више од десет хиљада икона, црквених уметничких и богослужбених предмета, а уништено је или оштећено око шест хиљада надгробних споменика на око 350 српских православних гробаља, док на више од 50 српских православних гробаља не постоји ниједан читав споменик", навео је посланик Чотрић и додао "да одговорни људи из целог света на ове чињенице морају стално да указују, подсећају и спречавају да се такво насиље и даље спроводи".

Учеснике Заседања међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља на Кипру у одвојеним посетама примили су председник кипарског парламента Јанакис Омиру, министар спољних послова Јоанис Касуладис и архиепископ Нове Јустијаније и целог Кипра господин Хризостом.