БЕРЛИН, 15. новембра (Тањуг) - Процес помирења Срба и Албанаца са Косова и Метохије не може бити заустављен, уверен је лидер Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић, али истиче да је подела Косова, коју предлажу поједини, неостварива.

“Процес помирења се не може зауставити, иако је доста оних који сада и не крију да носе шињел Слободана Милошевића и његовог режима који сноси историјску одговорност за рушење Југославије, за крвави рат у Југославији, и који носи огромну историјску одговорност за оно што се догодило на Косову", рекао је Драшковић у интервјуу за радио Дојче веле.

Реалност је, каже, да је Косово признало 108 држава света, што је знатно изнад половине чланица УН и за то нису криви ни албански премијер Еди Рама, ни немачка канцеларка Ангела Миркел, као ни председник Руске Федерације Владимир Путин.

"За то је крив Слободан Милошевић, који је предводио један ретроградни, назадни поредак, који пре 25 година није схватио да је Берлински зид пао. Али и данас је, нажалост, у нашој духовној елити, у медијима и на разним нивоима власти, много оних који су огрнути Милошевићевим шињелом”, навео је Драшковић.

Подела Косова је, према његовим речима, неостварива и не жели, каже, да говори о нечему што је потпуно изван реалности и нормалности.

„Та прича је завршена. Напросто моћне силе овога света не дозвољавају више прекрајање граница, јер би то произвело домино-ефекат. Уместо тога заузет је став да Балкан треба европеизирати", рекао је Драшковић који сматра да је било најбезболније да се Приштина и Београд договоре о подели Косова, али да то, како је рекао, више није могуће.

"Од 1999. године Србија нема суверенитет над Косовом, нити има судску, законодавну и извршну власт тамо", рекао је Драшковић и додао да и Албанија и Србија желе да постану чланице Европске уније коју чине 28 чланица од којих су 23 признале косовску независност.

"Али стварност Косова има неколико спратова. Један од њих је тај историјски, који подразумева да српски народ Косово доживљава онако као што му налажу косовски еп и мит. По том миту, Косово је духовни и културни темељ не само Срба у Србији, него и српскога народа у целини", казао је Драшковић.

Према његовим речима, реалност је да на Косову има данас много проблема, процес помирења тече ужасно споро, као и повратак Срба.

"А најновија реалност је Бриселски споразум. Са применом тог споразума се застало и неће нас никуда одвести ако сада лицитирамо чијом кривицом. Деблокада у примени Споразума мора да се деси и нема чекања“, поручује лидер СПО.

Упитан о будућим односима на Балкану Драшковић је изразио стрепњу да се на одређени начин будућност западног Балкана одлучује у Украјини, односно да ли ће доћи до нормализације у односима ЕУ и Русије.

Стретешки циљ Србије, према његовом мишљењу је, да се оријентише према западу и Европи.

„Чак и када би та русијска и евроазијска унија била боља од Европске уније, ми не можемо тамо. Нисмо ми птице па да летимо. Ми смо окружени земљама које су у ЕУ и у НАТО. Дакле желим најбоље могуће односе са Русијом, али српски воз мора на Запад“, подвукао је Драшковић.

Драшковић се нада да ће односи Москве и Запада да се врате на пут сарадње.

"Стратегија Русије не сме да буде Русија које се плаше сви, него Русија коју поштују сви. Охрабрује ме и то што су на Западу схватили да су према Русији починили велике грешке. Зато се надам да ће ствари да се нормализују. У противном, ако се успостави неки украјински зид, онда ће и овде доћи до велике дестабилизације. Мислим на Босну, Косово, Србију, Македонију. Нико неће бити поштеђен великих невоља“, рекао је Драшковић.