Функционери СПО Александар Чотрић, Александар Цветковић и Владимир Ћалић посетили су Темишвар 7. и 8. новембра, на позив Савеза Срба у Румунији.

Они су присуствовали отварању "Мини сајма српске књиге", који је одржан у оквиру манифестације "Месец српске културе у Румунији". Говорећи на отварању Сајма српске књиге Александар Чотрић, који је у парламенту Србије члан посланичке групе пријатељства са Румунијом, истакао је да две земље имају изузетно добре односе, који се стално унапређују, а чему националне мањине дају огроман допринос.

На Сајму је представљена издавачка делатност "Српске речи", а, међу осталим, и наслови које су написали Вук Драшковић, Немања Старовић, Александар Чотрић, Стево Батић, Љиљана Шоп и други аутори.

Представници СПО посетили су у Темишвару Српску теоретску гимназију "Доситеј Обрадовић", у којој су разговарали са директором Јадраном Кланицом, професорима и ученицима.

Гости из Београда састали су се са амбасадором Србије у Букурешту Бранком Бранковићем, генералним конзулом у Темишвару Лазаром Манојловићем, председником министарског савета тимишке жупаније Титусом Божином, председником Савеза Срба у Румунији Огњаном Крстићем, српским послаником у парламенту Румуније др Славомиром Гвозденовићем, главном уредницом недељника на српском језику "Наша реч" Љубинком Перинац Станковић, главним уредником издавачке куће Савеза Срба Љубомиром Степановим, председником темишварске подружнице Савеза књижевника Румуније Корнелом Унгуреаном, као и са другим представницима румунских институција и српске заједнице у суседној држави.

Чотрић, Цветковић и Ћалић су у Темишвару имали разговоре и са представницима Удружења књижевника Републике Српске, Друштва књижевника Косова и Метохије, Друштва књижевника Војводине, Матице српске, Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета" из Беча и Самоуправе Срба из Будимпеште.