Посланик СПО Александар Чотрић поставио је 4. новембра посланичко питање у Скупштини Србије, интересујући се, шта ће Министарство спољних послова Србије да предузме у односима са Владом Албаније и међународним организацијама, ради побошљања статуса Срба у Албанији, који су дискриминисани и којима прете асимилација и нестанак.

Чотрић је истакао да Албанија дискриминише тридесет хиљада Срба у тој држави и законски и фактички, да им не признаје статус националне мањине, да не поштује Оквирну конвенцију Савета Европе о заштити националних мањина, да Срби не могу да се слободно изјашњавају о националној и верској припадности, да су им имена насилно албанизована, да немају право на школовање на матерњем језику, као и на употребу националних симбола.

Посланик СПО је указао и да Срби у Албанији немају право на политичко представљање у парламенту и на другим нивоима власти, да албанска Влада не финансира рад српских организација и медија и да не пружа заштиту културном наслеђу српског народа који вековима живи на тлу данашње Албаније.

Чотрић је указао и на нужност закључења међудржавног споразума о заштити права националних мањина између Србије и Албаније и потребу да Србија олакша Србима из Албаније процедуру за добијање нашег држављанства.