Александар Чотрић, потпредседник СПО и народни посланик састао се у Бугарској са градоначелником града Сопот Веселином Личевим, с којим је разговарао о односима Србије и Бугарске и сарадњи на политичком, економском и културном плану. Сопот се налази 140 километара источно од Софије и једно је од најзначајнијих туристичких места у суседној држави, јер се налази на обронцима планине Балкан.

Оцењено је да су односи између две земље добри и да Бугарска пружа пуну подршку Србију на њеном путу у европске интеграције. Закључено је да има довољно могућности за унапређење, посебно привредне сарадње, бољег коришћење тока Дунава и да Србију и Бугарску ускоро очекује повезивање модерним ауто-путем на Коридору 10, као и изградња гасовода Јужни ток.

Чотрић је предложио да Сопот успостави сарадњу са београдском општином Сопот у Србији, имењаком бугарског града, што је градоначелник Личев са задовољством прихватио.

Чотрић се интересовао за искуства Бугарске која је од 2007. године чланица Европске уније и у којој су недавно одржани ванредни парламентарни избори, те предстоји формирање нове владе. Очекује се да ће премијер постати председник победничке странке ГЕРБ Бојко Борисов. ГЕРБ је странка десног центра, а СПО је овој странци честитао победу на изборима.

Градоначелник Сопота Веселин Личев истакао је све предности бугарског учлањења у Европску унију, на плану привлачења страних инвестиција, добијања субвенција из Брисела, стварања правне државе, регионализације, равномерног развоја, борбе против криминала и корупције, као и изградње демократских институција.