Истакнути српски сатиричар Растко Закић преминуо је 21. септембра у Београду, после дуге болести, саопштили су Удружење књижевника Србије и Београдски афористичарски круг чији је био члан.

Растко Закић је био издавач романа "Судија" Вука Драшковића, његовог првог објављеног дела. Закић је говорио и на промоцијама Драшковићевих романа, а на представљању дела "Доктор Арон" 2009. године рекао је да је "добро што се краљ тргова и улица вратио и писању".

Закић је рођен у Крагујевцу 1942. године. Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду. Поред књижевног рада бавио се архитектуром, новинарством и издаваштвом. Био је главни уредник и директор ЗАПИСА, прве трајне радне заједнице писаца у Југославији.

Аутор је више књига афоризама и сатиричне поезије, међу којима су „На љуту рану, љуту траву“, „Куда нас модни креатори воде“, „Ударци главом“, „Истеривање правде“, „Укрштене речи“, „Пристојност налаже да се побунимо“, „Улазница за пакао“...

Закић је апсолутни рекордер у Југославији и Србији по броју забрањених књига, почев од његове прве књиге „На љуту рану, љуту траву“, која је објављена 1967. године и чији је целокупан тираж спаљен пресудом суда у Крагујевцу. Сличну судбину доживела су и његова издања „Државне бриге“ и „Укрштене речи“ и неколико других дела, укључујући „Белу књигу“, коју је 1984. године приредио са новинаром Драганом Антићем.

Добитник је награде за сатиру Радоје Домановић, као и награда Јован Хаџи-Костић, Драгиша Кашиковић, Типар, Београдског афористичарског круга и Априлске награде Београдског Универзитета.

Заступљен је у бројним антологијама у Србији, Русији, Румунији, Италији, Шпанији, Немачкој, Аустрији.

По његовом афоризму названа је антологија српског афоризма објављена 1989. године у Немачкој, под насловом „Камелеони су тренутно црвени“. Један је од само тројице српских афористичара који су заступљени у Антологији светског афоризма која је издата 2007. године Сједињеним Америчким Државама.

Скуп сећања на Растка Закића биће одржан у Удружењу књижевника Србије, у Француској улици број 7, у Београду, у уторак, 23. септембра, са почетком у 12 часова. Комеморацији ће присуствовати и председник СПО Вук Драшковић.