Посланик Српског покрета обнове Мирко Чикириз затражио је данас од министра рударства Александра Антића и директора Електропривреде Србије (ЕПС) да одговоре због чега ЕПС грађанима „пумпа“ рачуне за струју и обрачунава дуг који је старији од годину дана.

Чикириз је у Скупштини Србије навео да су, како је рекао, на мети ЕПС најсиромашнији грађани и да се њима прети искључењем елетричне енергије за разлику од највећих дужника у привреди.

„ЕПС је очигледно кренуо у наплату својих потраживања, ми сматрамо да сваки дуг треба да се плати, међутим начин на који је ЕПС кренуо у напалату је неправичан, као и стратегија ЕПС-а која траје годинама“, рекао је Чикириз на седници уочи расправе о појединостима о изменама закона о високом образовању када су посланици постављали питања.

Како је рекао, искључењем се прети грађанима који дугују по неколико хиљада динарам док се поступци принудне наплате не покрећу за највеће дужнике.

„Око 100.000 домаћинстава дугују око 8,6 милијарди динара што је једна трећина дуга привреде. Грађанима се „напумпавају“ рачуни за више година и ЕПС уображава да има већа потраживања“, тврди он.

Чикириз сматра да би грађани, када им се не би обрачунавао дуг за електричну енергију старији од годину дана, могли да склопе споразум са ЕПС-ом и исплате своја дуговања.

Због тога, посланик СПО је министру Антићу поставио питање зашто је стратегија ЕПС-а да се „прво јуре најсиромашнији и зашто се грађанима „напумпавају“ рачуни, те им се сабира застарели дуг.