Народни посланик Александар Чотрић учествовао је на Међународном форуму „Велика породица - будућност човечанства“, који је 10. и 11. септембра одржан у Москви, у организацији Фонда Андреј Првозвани, Центра националне славе, Сверуског програма Светост материнства и Добротворног фонда Светог Василија Великог.

У раду Форума учествовало је више од хиљаду представника влада, парламената, невладиних организација и верских заједница из четрдесет земаља, са свих пет континената. У оквиру манифестације одржан је Фестивал породица са више деце и концерт под називом „Све почиње са породицом“.

Форум се одвијао у Државној Думи Руске Федерације, Државном дворцу Кремља и храму Христа Спаситеља.

Скуп је у московском Кремљу отворио Његова светост патријарх руски и целе Русије господин Кирил. Госте су поздравили и врховни муфтија Талгат Таџудин и главни рабин Руске Федерације Берел Лазар.

Александар Чотрић, који је и шеф сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља, имао је запажено излагање у којем је, поред осталог, истакао:

- У нормативно-правном систему Републике Србије мере популационе политике прописане су првенствено Законом о раду, Законом о финансијској подршци породици са децом и Законом о здравственом осигурању.

Осим што је право из радног односа, породиљско одсуство и одсуство са рада ради неге детета у трајању од 365 дана од отпочињања одсуства је по својој суштини мера популационе политике коју прописује Закон о раду. За рођење трећег и сваког наредног детета, према том Закону, може се одсуствовати са рада у дужини од две године, што се као мера популационе политике не може наћи ни једном другом европском законодавству.

Чотрић је указао и да је „Законом о финансијској подршци породици са децом прописана је мера родитељског додатка, који мајка може остварити за прво четворо деце по реду рођења. Додатак се исплаћује једнократно за рођење првог детета, а у 24 месечне рате за рођење другог, трећег и четвртог. Износи се, у зависности од реда рођења детета, крећу од око 310 евра за прво, до око три хиљаде евра за четврто дете“.