- Срби у Мађарској разочарани су одлуком мађарског председника Јаноша Адера да не присуствује свечаном откривању и освећењу споменика у Будиму, на месту где су пре 65 година мађарске власти срушиле српску Саборну цркву Светог Димитрија. Храм је, по наређењу комунистичког режима, срушен 1949. године, поводом рођендана совјетског диктатора Јосифа Висарионовича Стаљина.

Свечаност поводом подизања споменика заказана је за петак, 12. септембар у 16 часова на будимском Тргу Дебрентеи, где се некада налазило српско насеље Табан, кога вољом мађарских урбаниста, такође, више нема - изјавио је Александар Чотрић, народни посланик и члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Чотрић је додао да је „кровна српска организација - Самоуправа Срба у Мађарској, после вишемесечног чекања, данас обавештена из кабинета председника Мађарске Јаноша Адера да он неће присуствовати овом догађају и да ће држава бити заступљена на нивоу заменика државног секретара“.

Делегати, на данас одржаној Скупштини самоуправе Срба у Мађарској, изразили су разочарење због ове информације, имајући у виду да из историјских разлога постоји потреба да се са места на коме више нема, ни српског Табана, ни православне цркве, огласи шеф мађарске државе и да његове поруке извињења и помирења буду упућене јавности у Мађарској и Србији.

Чотрић истиче да изостанак мађарског председника, ипак, неће умањити значај догађаја који представља признање мађарских власти да су се пре више деценија огрешиле о припаднике српске заједнице у тој држави, којих је, по последњем попису око десет хиљада, и који данас имају статус националне мањине и право на школовање, информисање и верску службу на матерњем језику.