Рецензија за књигу анегдота о Вуку Драшковићу "Вук у причи"

Захваљујући стрпљивом прикупљању и ревносном записивању догађаја, у којима је централна фигура Вук Драшковић, Александар Чотрић нам представља и трећу књигу анегдота о Вуку. Читајући ове анегдоте, много тога ћете научити, неких догађаја ћете се подсетитити, али најважније је да ћете добити прилику да оно што сте до сада сазнали путем медија, сагледате и на један другачији начин.

Пред вама су теме који су нека врста преплитања објективне стране политике, са субјективном страном једног политичара. Искрено и без улепшавања, Чотрић нам приповеда о ситуацијама кроз које публику упознаје са Вуком на један непосреднији и интимнији начин.

Највећи подстицај да било шта напишем биле су ми уводне речи аутора ове књиге, којима објашњава да о многим речима, учењима, па и самом животу великих људи не бисмо готово ништа знали, да све то неко није забележио. Као некоме коме је филозофија област интересовања, допало ми се што је у једном од примера таквих важних личности поменут Сократ. Идеја се одмах родила, и верујте, било је одвише лако повући паралелу између његове и Вукове мисли, па чак и живота. Иако овај филозоф није записивао своја размишљања и учења, за разлику од којег Вук има веома богат опус књижевних дела, живот је посветио трагању за истином. Сократ је кроз разговоре ширио своје учење, помажући и наводећи саговорнике да дођу до истините спознаје, односно до саме истине.

Управо тако и Вук, већ годинама бира пут истине, а ту истину и њено разоткривање преноси и на сферу политике, што је код нас често утопистичка мисија.

Ова књига је стога намењена свима који желе да се темељније, али и са једне мање помињане стране, упознају са Вуком Драшковићем.

 

 

Јелена Вукелић