Александар Чотрић, потпредседник СПО и народни посланик одговарао је на питања Драгана Влатковића за Фејбук страницу СПО.

Господине Чотрићу, да ли сте задовољни сарадњом СПО и СНС? Знамо да многи локални СПО одбори имају одличну сарадњу са одборима СНС.

У Скупштини Србије СПО и СНС сарађују у интересу грађана Србије на доношењу системских и реформских закона. Посланици СПО дају свој допринос преображају Србије у уређену земљу, у којој ће бити смањена незапосленост и повећан животни стандард грађана. Жеља нам је да се гарантује пуна безбедност људи у нашим селима и градовима и да се сузбије криминал који је разједао наше друштво.
СПО, заједно с посланицом ДХСС, има своју посланичку групу, сразмерно је заступљен у одборима, делегацијама и осталим радним телима Скупштине и што се тога тиче немамо никакве примедбе.
СПО има веома добре односе са партнерима из СНС и на нивоу покрајине Војводине, као и у градовима и општинама у којима смо били у предизборним коалицијама - Београд, Зајечар, Врбас, Неготин, Костолац, Кула...
СПО је спреман да стручњаке из својих редова, у договору са коалиционим партнерима, предложи и за друге одговорне функције на било којем нивоу власти, ако ће то бити на корист Србије и људи који су нам указали поверење. СПО има изузетно образоване људе, дорасле обављању различитих државних и јавних послова на најбољи начин.


Пре неки дан у медијима је најављено отварање тајних досијеа.Да ли очекујете отварање досијеа и када, и да ли ће посланички клуб СПО-ДХСС имати свој предлог закона о отварању досијеа ?

Надамо се да ће ускоро на дневни ред доћи и наш Предлог закона о отварању досијеа служби безбедности, за шта смо добили подршку од колега из СНС. Ми смо овај предлог од 2004. године подносили више пута и спреман је за расправу и усвајање. На његовој изради, поред наших правних стручњака, радили су и врхунски правници са Универзитета и Института, који су анализирали искуства других посткомунистичких земаља. СПО је спреман на одређене корекције, али не одступамо од тога да имена оних који су се огрешили о друге људе морају да буду обелодањена, да због тих огрешења морају да им буду искључени из јавног и политичког живота и да сваки грађанин који има досије може слободно и без ограничења да изврши увид и располаже тим подацима. Ово је један од кључних закона на путу Србије ка Европској унији и зато сам уверен да нам ускоро следи његово усвајање.

Ви сте члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у Региону.Каква је сарадња матице земље са нашом дијаспором, на који начин би се могла још више унапредити?

У Србији живи шест милиона Срба, а у региону и дијаспори четири милиона наших грађана и сународника. Већ сам тај податак довољно говори о значају добрих и континуираних веза између матице и расејања. Основни циљ нашег Одбора је да предлажемо законска решења која ће помоћи да Срби у региону и у другим државама сачувају свој идентитет, да се враћају и усељавају у Србију, да једноставније добијају држављанство Србије, да могу да се школују и студирају у нашој земљи, да исплативо инвестирају и активно учествују у друштвеном и политичком животу Србије. Овај скупштински сазив озбиљно је посвећен тим односима и радићемо на томе да Срби из дијаспоре могу да бирају своје представнике у парламент Србије, да Скупштина дијаспоре постане ефикаснија и да се држављанство Србије добија по много лакшој процедури, него до сада.