Београд, 27. август - Пре неколико дана, по трећи пут ове године, непознати починиоци су скинули и однели заставе Србије и Европске уније са зграде српских мањинских институција у Будимпешти.

Ниједан случај није расветљен, упркос томе што полиција поседује видео снимке ових инцидената, начињене безбедносном камером која се налази у непосредној близини, а постављена је од стране мађарске полиције – изјавио је Александар Чотрић, народни посланик у Скупштини Србије и члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Он напомиње да су са зграде у будимпештанској Нађмезе улици у којој су смештени Српски културни и документациони центар, Српско позориште у Мађарској и Српске недељне новине непозната лица оштетила и држаче у којима су се заставе налазиле. Недирнута је остала само застава Мађарске, а извршиоци су покушали да са улаза у зграду скину и таблу са натписом Српског културног центра, чији је оснивач Самоуправа Срба у Мађарској.

- Очекујем да Влада Републике Србије, посредством наше амбасаде у главном граду Мађарске упути демарш мађарској Влади, јер починиоци ниједном до сада нису откривени и кажњени, а догађај је произвео страх, узнемиреност и нелагоду код припадника српске заједнице у Будимпешти и Мађарској – истакао је посланик Чотрић.