Зоран Којић, председник Српске народне странке из Републике Хрватске посетио је 8. августа седиште Српског покрета обнове где су с њим разговарали потпредседник СПО и народни посланик Александар Чотрић и председник Извршног одбора Странке Немања Старовић.

Српска народна странка формирана је 1991. године, учествује у регионалној и локалној власти у разним деловима Хрватске, а имала је и посланике у парламенту у Загребу.

Представници две странке разговарали су о односима Србије и Хрватске, статусу српске заједнице у суседној држави, прогнаницима из Хрватске у Србији, односу матичне земље према Србима у региону и политичкој ситуацији у граду Вуковару у којем после ванредних јунских избора још увек није формирана градска власт, јер ниједна политичка опција није освојила већину места у локалном парламенту.

- Српска народна странке је заступљена у Градском већу Вуковара, а на изборима је учестовала у оквиру блока српских странака са Самосталном демократском српском странком и Новом српском странком. Овај заједнички наступ српских странака донео им је знатно већи број гласова и три већника више у градском парламенту у односу на претходне изборе - рекао је Којић.

Представници СПО Чотрић и Старовић указали су на право наше земље по међународним конвенцијама и међудржавним споразумима и на уставну и законску обавезу Србије да сарађује са Србима у региону и дијаспори, као и на потребу да се што пре конституишу државни органи надлежни за спровођење ових активности.

На састанку у Београду договорено је да се наставе контакти Српске народне странке и Српског покрета обнове, како преко представника у парламенту и локалним органима власти, тако и кроз директну сарадњу функционера и чланова две странке.