Изјава Александра Чотрића, потпредседника СПО и члана Одбора за дијаспору и Србе у региону Народној скупштини Републике Србије

Београд, 4. август - Српски покрет обнове очекује од Републике Хрватске да не слави годишњицу злочина над српским становништвом у операцији „Олуја“, већ да, као чланица Европске уније, у потпуности примени европске стандарде у заштити права националних мањина.

То, пре свега, значи да надлежни органи Републике Хрватске учине све да елиминишу атмосферу несигурности и страха код припадника српске заједнице, да им омогуће одрживи повратак у куће и станове из којих су прогнани, да им врате одузету имовину и станарска права и да укину тајне оптужнице на основу којих хапсе Србе повратнике.

Нигде у цивилизованом свету не слави се и не уздиже злочин протеривања сопствених грађана и убиства на хиљаде старих људи, жена и деце. По последњем попису становништва у Хрватској живи четири стотине хиљада Срба мање него 1991. године.

Слављењем „Олује“ подстиче се и атмосфера у којој цео стадион Максимир узвикује нацистички поздрав „За дом спремни!“

Србија је опредељена за најбољу могућу сарадњу са Републиком Хрватском и зато очекује од земље суседа који је у Европској унији да ће све учинити како би се ублажиле последице ратова из несрећних деведесетих година прошлог века и како би се градила европска перспектива мира, безбедности и сарадње у целом региону.