"Госпођо председавајућа, моје питање је за министра здравља. Наиме, СПО-ДХСС су свим претходним министрима здравља указивали да недопустиво велики број грађана, тренутно око 60.000, је на разноразним листама чекања за медицинске интервенције.

Ниједан претходи министар здравља није хтео системски да реши овај проблем, велики здравствени проблем, 60.000 грађана Србије.

Наиме 7.500 наших грађана тренутно чека на неку од операција из области кардио-хирургије, а у том делу смо, што се тиче смртности, на негативној листи, први у Европи.

У српским клиникама обави се око 5.000 интервенција годишње, са 10% повећања броја интервенција, то би се за 500 операција на годишњем нивоу повећало, а ми бисмо имали у великој мери смањену листу чекања.

Клиника у Нишу има најсавременију опрему за ову врсту интервенције, док би болница у Ужицу, са неким кадровским појачањима и са улагањима до 200.000 евра, била оспособљена за ову врсту интервенције.

Многи стручњаци који познају ову проблематику, сматрају да би се системским решењима листе чекања за шест месеци скоро нестале, али треба рећи поштено да оне постоје свуда у свету и да су наша издвајања за здравствени систем мала и не треба очекивати да нестану листе чекања.

Уз кадровска решења, опрему и неажурност, али постоји сумња да постоје намерно прављене листе чекања због разноразних и приватних интервенција и других незаконитих радњи, мислимо да је задатак Министарства здравља да системски приђе решењу овог проблема.

Рецимо, велика су чекања за прегледе на магнетној резонанци, чак и на Универзитетској клиници у Тиршовој клиници. Ту је за преглед на магнетној резонанци потребна и анестезија и уместо обучених анестезиолога за ту врсту интервенција користе се анестезиолози из операционих сала, али недопустиво је да наши најмлађи пацијенти због недостатка кадрова, због одсуства системског решења, буду лишени правовремених лекарских интервенција.

Тридесет осам центара у Србији уграђује вештачки кук, у 15 центара вештачка колена, али се у просеку за те интервенције чека једна, односно две године. Додуше, треба поштено рећи да 70% пацијената се одазива на уградњу вештачког кука и само 30% пацијената на уградњу вештачког колена.

На радио-терапију се чека једино у Нишу и Сремској Каменици док један апарат за радио-терапију не ради у Крагујевцу и ту је одсуство системског решења, јер претходни министар здравља није хтео да закључи сервисне уговоре редовне и да се бави набавком опреме. Оно што ми очекујемо од новог министра здравља је да тај проблем реши.

Други проблем, поред тога што рецимо, за операцију катаракте, рецимо, у Клиничком центру Војводине пет хиљада пацијената чека на операцију, на очној клиници три хиљаде пацијената, у Панчеву се операцију катаракте заказује за 2017. годину, у Чачку и у Новом Саду за 2018, а у Клиничком центру Србије за 2016. годину.

Други проблем је недостатак кадрова, анестезиолога, радиолога, патолога, чак и педијатара. Мислимо да министар здравља треба да се позабави и овом проблематиком. Моја конкретна питања су следећа – шта ће Министарство здравља урадити да системски реши проблем листи чекања? Затим, шта ће се урадити што се тиче набавке нових апарата и редовног сервисирања апарата неопходних за дијагностику и за лечење, који су често у квару? Треће, шта ће Министарство здравља урадити да системски реши недостатак потребних кадрова за лечење наших грађана? Хвала."