Београд - Поступак рехабилитације вође Равногорског покрета Драгољуба Драже Михаиловића налази се у завршној фази, али је прерано спекулисати о датуму његовог окончања, речено је Данасу у Вишем суду у Београду.

- Суд је извео све доказе, али не знамо да ли ће подносиоци захтева имати нешто да предложе на следећем рочишту - наводи за Данас Душица Ристић, портпаролка Вишег суда у Београду. Она додаје да је поступак у једном тренутку био привремено стопиран, јер је било неопходно у ванпарничном поступку пред Првим основним судом утврдити доказ о смрти Драже Михаиловића.

- Поступак се одвија утврђеним током. Од 27. септембра 2011. године се редовно одржавају рочишта у складу са слободним терминима. Следеће рочиште је заказано за 18. септембар - каже Душица Ристић.

Српски покрет обнове је јуче издао саопштење у ком подсећају да је од убиства генерала Михаиловића прошло 68 година, а да он још увек није рехабилитован.

- Иако је Скупштина Србије 2004. године, на предлог СПО, законски изједначила припаднике партизанског и равногорског покрета, генерал Драгољуб Михаиловић још увек није судски рехабилитован. Захтевом поднетим пре скоро осам година затражено је поништење пресуде од 15. јула 1946. године којом је Дража Михаиловић осуђен на смрт и којом су му претходно одузета сва грађанска права. СПО тражи да се поступак рехабилитације што пре оконча и генерал Михаиловић прогласи невином жртвом једног тоталитарног поретка - наводи се у саопштењу СПО.

Александар Чотрић, потпредседник СПО, објашњава да је изостанак судске одлуке о овом питању мотивисан политичким разлозима.

- Ради се о оклевању суда због страха да ће део извршне власти бити против рехабилитације, да ће бити осуда из региона, као и негативних реакција неких домаћих невладиних организација. Суд купује време формалним разлозима - сматра Чотрић.