У Удружењу књижевника Србије 19. јуна директор Издавачке куће "Српска реч" Даница Драшковић уручила је награде "Драгиша Кашиковић" за 2014. годину у области новинарства, афористике и публицистике.

Уручењу су, поред осталих, присуствовали председник СПО Вук Драшковић, потпредседник СПО и народни посланик Александар Југовић, народна посланица СПО др Љиљана Косорић, директор Странке Александар Цветковић, председник Градског одбора СПО Београд и градски одборник Авро Осмајлић, заменик директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором Александар Влајковић, помоћник директора Канцеларије Вукман Кривокућа, секретар Удружења припадника ЈВуО 1941-1945. Љубомир Радојловић, председник ОО СПО Барајево Горан Јелић, пуковник и историчар Новица Стевановић и други.

Награђени су уредник хумористичко-забавног програма Радио Београда и уредник рубрике Хумор у "Блицу" Зоран Николић Зозон, сатиричар и аутор рубрике "ТРН" у Новостима Бојан Љубеновић и аутор већег броја књига о српској дијаспори и Србима у региону Марко Лопушина.

Председник жирија Александар Чотрић је истакао да је Љубеновић култну сатиричну рубрику "ТРН", чији је аутор од пре пет година, реафирмисао, удахнуо јој нов живот и учинио да се прва чита у "Новостима" као и у време Јована Хаџи-Костића.

Лопушина је аутор многобројних књига и више десетина фељтона о исељеницима, тајним друштвима, обавештајним службама, нарко мафији, подземљу, клановима...

Он је рекао да је "наша српска памет најјача у дијаспори, јер тамо живи и ради 10.000 наших научника".

Чотрић је нагласио да је Лопушина хроничар српске дијаспоре, трагач за највећим вредностима Срба у расејању и историчар њихових судбина.

"Срби у дијаспори су нешто највредније што наш народ има. Зато настојим да непрестано градим мост између нас у отаџбини и нас у туђини", рекао је он.

Награда "Драгиша Кашиковић" додељује се од 1994. године за изузетне уметничке домете и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио Драгиша Кашиковић, уредник листа "Слобода" у Чикагу, писац, преводилац, сликар, истакнути политички емигрант, којег је 19. јуна 1977. године у редакцији листа убила југословенска тајна полиција.