Марко Лопушина, новинар дневног листа "Новости", добитник је награде "Драгиша Кашиковић", за област публицистике - за књиге и новинске фељтоне о историји и садашњости наше бројне дијаспоре и два милиона Срба у региону.

Признање које од 1994. године додељују Издавачка кућа "Српска реч" и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета, за врхунски уметнички домет и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио Драгиша Кашиковић (1932-1977), припало је Бојану Љубеновићу за књижевно вредне и критички интониране афоризме које је у протеклих годину дана објавио у култној сатиричној рубрици „Трн“ у „Новостима“.

Зоран Николић Зозон, уредник и аутор рубрике „Хумор“ у дневном листу „Блиц“ овогодишњи је лауреат награде за новинарство, за изузетно духовите и сатиричне текстове који су, поред матичног листа, објављени на Радио Београду и у часописима „Јеж“, „Пулс“ и „Моцарт Спорт“.

Награда, која се састоји из плакете и новчаног износа, добитницима ће бити уручена у Удружењу књижевника Србије, Француска 7, у четвртак, 19. јуна, са почетком у 12 часова, на годишњицу убиства Драгише Кашиковића, главног уредника листа „Слобода“ у Чикагу. О добитницима је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић (председник), књижевник Миодраг Јакшић и историчар Предраг Остојић. Признање ће добитницима уручити директор „Српске речи“ Даница Драшковић.

Признање носи име по Драгиши Кашиковићу, једном од најзначајнијих стваралаца у дијаспори, сатиричару, писцу, публицисти, сликару, преводиоцу, новинару и уреднику. Кашиковић је од савременика назван „витезом српске политичке емиграције“. Рођен је 1932. године у Хаџићима, поред Сарајева. Кашиковић је као политички емигрант 1957. године дошао у САД, где је завршио факултет и перфектно овладао енглеским, немачким и француским језиком. Покренуо и књижевни часопис „Данас“, као и сатирични „Чичак“. Поред осталих, Кашиковић је објавио књиге „Поручник Каваја“, „Дупљаци“ (драма) и „Партија те тужи, Партија ти суди“ (афоризми). Кашиковић је убијен у Чикагу од припадника југословенске Службе државне безбедности, у редакцији листа "Слобода", гласила Српске народне одбране, које основао Михаило Пупин 1908. године.

Међу досадашњим добитницима награде "Драгиша Кашиковић" су: академик Душан Ковачевић, новинар Петар Луковић, драмски писац Биљана Србљановић, редитељ Горан Марковић, књижевник критичар Љиљана Шоп, редитељ Синиша Ковачевић, писац Милена Марковић, социлого културе проф. др Ратко Божовић, књижевник Милован Витезовић, афористичар Александар Баљак, сатиричар Слободан Симић, драмски писац Стеван Копривица, књижевни критичар проф. др Драшко Ређеп и други значајни ствараоци из земље и иностранства.

 

ИК "СРПСКА РЕЧ" И

РЕПУБЛИЧКА АСОЦИЈАЦИЈА ЗА НЕГОВАЊЕ

ТЕКОВИНА РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА