На данашњи дан пре двадесет и једне године Српски покрет обнове организовао је у Београду мирне демонстрације под називом "Стоп фашизму", због грубог физичког напада Бранислава Вакића, посланика тадашње владајуће већине на посланика Српског покрета обнове Михаила Марковића у Скупштини Савезне Републике Југославије - изјавио је народни посланик и потпредседник СПО Александар Чотрић и подсетио да је "професионални боксер Вакић за време скуппштинске седнице ударио песницом и нокаутирао посланика СПО због његових обраћања за говорницом парламента".

- Првог јуна 1993. године у вечерњим часовима ухапшени су председник СПО Вук Драшковић, његова супруга Даница, као и 130 функционера и чланова СПО. Припадници специјалних јединица МУП-а Србије Вука и Даницу, без икаквог правног основа, лишили су слободе у седишту СПО на Теразијама број 3. Брутално су их  тукли и нанели су им тешке телесне повреде опасне по живот. Вук и Даница су, попут затвореника у логору на Голом отоку били спроведени кроз такозваног топлог зеца, односно, кроз полицијски кордон, и били су ударани кундацима пушака, дршакама пиштоља, пендрецима, шакама и цокулама. Били су заточени у нехуманим условима, без одговарајуће лекарске неге, у Централном затвору 45 дана и ослобођени су тек после вишедневног штрајка глађу Вука Драшковића, упорних протеста и захтева чланова СПО, припадника појединих опозиционих странака и међународне демократске јавности, предвођене шефовима држава и влада Француске, Грчке, САД, Италије, Русије и других земаља  – навео је Чотрић.

- Током демонстрација испред зграде тадашњег савезног парламента хицем из пиштоља убијен је симпатизер СПО полицајац Милорад Николић, чија је цела породица била у СПО, а починиоци овог убиства до данас нису пронађени и кажњени – рекао је Чотрић.

- Српски покрет обнове подсећа на ове догађаје на почетку новог сазива парламента Србије, уз упозорење да се више никада не понове! - изјавио је народни посланик Александар Чотрић.