На Равној гори је 10. маја одржан 24. традиционални сабор, поводом 73. годишњице од почетка организованог герилског отпора Југословенске војске нацистичком окупатору Краљевине Југославије.


У цркви Светог Георгија служен је помен погинулим Равногорцима, а на споменик генералу Драгољубу Михаиловићу венце су положиле делегације Српског покрета обнове, Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и Удружења припадника ЈВуО 1941-1945. године.

На почетку сабора прочитана је порука престолонаследника Александра Карађорђевића који је окупљенима, поред осталог, поручио:

„Пред нама је велики задатак, рехабилитација генерала Драгољуба Михаиловића. Искрено се надам да ће се поступак пред Вишим судом у Београду ускоро окончати и да ће још једна неправда бити исправљена, како према овом великом човеку, који заслужује свако поштовање, тако и према нама самима, као би могли мирне савести и чистог срца да кренемо путем напретка, у будућност. Велика трагедија братоубилачког рата, који је започет у време Другог светског рата и који је настављен у првим поратним годинама, нанела нам је непроцењиву штету, чије последице и данас осећамо. Морамо учинити све, да разлике које и данас постоје међу нама превазићемо зарад заједничке и боље будућности.“

- Залажемо се за национално помирење у Србији и званично признавање непобитне чињенице да су на тлу Краљевине Југославије у Другом светском рату постојала два антифашистичка покрета - партизански и Равногорски - истакао је у обраћању присутнима Александар Чотрић, потпредседник СПО и посланик у Скупштини Србије.

Он је нагласио да је„Југословенска војска, предвођена генералом Драгољубом Михаиловићем, значајно допринела коначном слому фашизма у Другом светском рату, јер су њени припадници први у Европи подигли устанак на окупираној територији и од августа 1941. до октобра 1944. године ослободили више од тридесет градова у тадашњој Југославији“.

Александар Чотрић је у свом обраћању подсетио да се ове године навршава сто година од почетка Првог светског рата у којем је српска војска остварила велике победе над аустро-угарском, бугарском и немачком војском и омогућила стварање прве државе Јужних Словена.

- Драгољуб Михаиловић се храбро борио у биткама на Церу, Колубари и Мачковом камену, као и Солунском фронту и због исказане храбрости одликован је Златном медаљом, Орденом белог орла и, једини у дивизији, енглеским Војним крстом. За учешће у истим биткама 1914. године одликован је и Јосип Броз, али као наредник агресорске аустро-угарске војске - казао је Александар Чотрић.

Присутнима се обратио и потпредседник СПО, народни посланик Мирко Чикириз који је истакао да Драгољуб Михаиловић за Србију представља исто оно шта је Шарл де Гол за Француску, а Aлександар Mакедонски за Грке.

"Иако је Равногорски покрет делимично рехабилитован, национална је срамота то што нису нађени посмртни oстаци генерала Mихаиловића, као и то што Равногорци још увек не примају пензије. Позивам сва удружења Равногораца да заједно радимо на рехабилитацији и реафирмацији Равногорског покрета и Драгољуба Mихаиловића, да не делују аполитично, јер је Mихаиловић и убијен управо због политичког деловања“, нагласио је Mирко Чикириз.

Mирко Чикириз је критиковао учестало емитовање партизанских филмова на ТВ станицама са националном покривеношћу назвавши то новим испирањем мозгова.

Присутнима су се обратили и Зоран Миленковић, потпредседник СПО и градоначелник Варварина и Љубомир Радојловић, представник Удружења припадника ЈВуО.

Скуп на Равној гори започео је химном "Боже правде", а завршен је песмом "Востани Сербие".

У Протеклих скоро четврт века СПО је на Равној Гори "подигао споменик генералу Михаиловићу, изградио цркву и спомен дом, уредио простор на којем се одржавају сабори и довео струју и воду ..."