Александар Чотрић, посланик СПО у Скупштини Србије и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону учествовао је 9. маја у разговору са председником Сената Пољске Богданом Борусевичем. Чотрић је истакао задовољство због одлуке пољског Сената да ове године централна прослава Дана пољске дијаспоре буде обележена у Србији и напоменуо да су Пољаци у Србији одлично прихваћени и да знатно доприносе побољшању односа између две земље на политичком, привредном и културном плану.


Борусевич је рекао Пољска подржава пут Србије ка Европској унији и истакао да је Србија једна од најважнијих држава у региону.


Борусевич је истакао да ЕУ треба да се шири и прими све државе које испуњавају услове за чланство.

Председник пољског сената рекао је да је подршка грађана те земље ЕУ 82 одсто и да је она веома порасла у односу на период од пре 10 година кад је Пољска присустпила ЕУ .

"То значи да је приступање Унији било веома добра одлука", рекао је Борусевич.

Он је навео да је регион Балкана треба да се реинтегрише, да је ЕУ једна од могућности и подвукао да је Србија једна од најважнијих држава у региону.

"Драго нам је што је ова влада у тој намери одлучна и што се спроводе екониомске реформе" навео је Борусевич.

Он је похвалио то што пољска мањина у Србији може да негуије своју традицију, језик и културу и позвао председницу Парламента Мају Гојковић у посету Пољској.

Гојковић је подвукла да је посета значајна због симболике данашњег дана за ЕУ, прославе дана Европе и Дана победе.

Састанку су присуствовали председница НС РС Маја Гојковић, потпредседник Скупштине Игор Бечић и председник Административног одбора и посланичке групе СНС Зоран Бабић, а у делегацији Пољске били су и чланови одбора за дијаспору.