Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије која је распуштена због одржавања ванредних парлаемтнарих избора Александар Чотрић позвао је данас држављане Србије који су се у иностранству регистровали у амбасадама и ДКП-има да желе да гласају на изборима, то своје право и искористе.

Чотрић је, на конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине рекао да у региону живи око два милиона држављана Србије и исто толико у, како је оценио, класичном расејању на свих пет континетана, а да се тек нешто више од 3.000 њих регистровало у амбасадама и ДКП-има да желе да 16. марта изађу на изборе.

„Позивам их, без обжира на мали број који су се регистровали, да искористе своје бирачко право и на тај начин покажу да су заинтересовани за друштвене и политичке токове у нашој земљи, али и да би олакшали посланицима који се залажу за побољшање и повећање њихових права да реаллизују измене Закона о избору народних посланика“, рекао је он.

Према Чотрићевим речима, то што се мали број њих регистровао за гласање веома забрињава, а разлози су вишеструки.

„Настојаћемо да их отклонимо изменама Закона о избору народних посланика да би наши држављани који живе у реигону у много већној мери искористили то своје право. Зато је неопходно да се омогући гласање путем писама, путем интернета, гласање и ван ДКП, уз сагласност земаља домаћина“, рекао је Чотрић.

Он је прецизирао да то значи да би гласање требало организовати и у оквиру црквеношколских домова, клубовима, организацијама и асоцијацијама, свуда где живе држављани Србије и где се окупљају.

„По мишљењу чланова Одбора потребно је омогућити и активно бирачко право, односно да могу директно да бирају своје представнике, да међу 250 посланика буду и непосредно изабрани представници наше дијапсоре, да буду бирани из региона, из западне Европе, из Аустраилије, са северно америчког континета, да барем пет посалника буде на такав начин изабрано“, рекао је Чотрић.

Он је подсетио да су Хрватска и Македонија усвојиле ткаве законе и да су се они показали успешним.

Чотрић је подвукао да се не ради само о пуком гласању, већ да је реч о укључивању у политички, економски и културни живот земље што треба да буде један од основних задатака свих институција државе које се баве дијаспором.

Гласање ће бити организовано у 35 амбасада и конзулата, у 20 земаља, а очекује се да ће нешто више од 3.000 држављана Србије да учествује на изборима и забрињава то што се тај број из избора у изборе додатно смањује, рекао је Чотрић.

Он је подсетио да је први пут било омогућено гласање дијаспоре 2004. године и да је тада гласало око 10.000 српских држављана.

Чотрић је ипак нагласио да очекује да ће избори показати да и дијапсорава подржава реформе у Србији, да подржава снаге које желе да искорене криминал и корупцију, што је била велика препрека за њихово инвестирање и што их је демотивисало у протеклим годинама да у већој мери улажу у привреду Србије.

„Сада су створени предуслови за много већи ангажман и економски и политички наших сународника и тај процес тек треба да добије на замаху, али уз учешће и саме дијаспоре“, закључио је он.

Председник Коалиције избегличких удружења из Хрватске и Босне и Херцеговине Миодраг Линта рекао је да у региону живи два милиона Срба и да је стратешки и државни интерес Србије да се активном политиком помогне опстанак тог народа и њихови напори на очувању националног идентитета.

Линта је рекао да Коалиција тражи да се сазове посебна седница палрамнета која би била посвећена расправи о кршењу људских права, а циљ те посебне седнице јесте усвајање резолузције о поштовању права избеглица.

„Том резолуцијом желимо да обавежемо Владу Србије да води активну политику у борби за очување наших права, уз успостављење сталног дијалога са Загребом и Београдом и активно упознавање међународних организација - ЕУ, СЕ, УН“, рекао је Линта.

Чотрић је такође уруцио Плакете Одбора новинару „Вечерњих новости“ Марку Лопушини и професорки матерњег језика и писцу из Беча Светлани Матић за дугогодишњи рад на сарадњи матице и дијаспоре.