(Данас) – Отварање досијеа открило би да нам је скоро цела Влада данас, као и све оне пре ње, састављена од радника служби, што војне и цивилне, што руске, као што је било и у суседним државама. Било би ту и новинара, уредника, тајкуна, банкара, владика, судија, тужилаца, свих носилаца власти и моћи у држави. Јер, Владе код нас и не владају суштински, владају службе безбедности - и данас, и пре, и увек.

Они који нису њихови, а усуде се да крену у политику и траже промене, мета су прогона сваке врсте, до физичких ликвидација, што смо већ видели и доживели у најсвирепијем државном терору претходних година, каже за Данас Даница Драшковић, уредница „Српске речи“, одговарајући на питање шта би отварање досијеа служби безбедности могло да открије.

Зашто Србија још увек није отворила досијеа тајних служби?

- Србија је још увек у раљама умирућег комунизма, који се одржава као систем владања потпуно непромењен у правном, економском, политичком, културном и сваком другом друштвеном облику, па је јасно да основ одржања тог система, а то су тајне службе, мора бити чуван и очуван у целини. То је све још увек у надлежности мајке свих комунистичких служби безбедности - КГБ - која влада Русијом и ставља забрану, јер у Србији то може. Зато неће скоро ни бити отварања тајних досијеа.

Ипак, предуслов за то је доношење закона, који Србија никада није донела. СПО је више пута предлагао нацрте, али они нису усвојени. Како гледате на то?

- Свака власт од „ослобођења“ до данас је идеолошки на недемократским, левичарским позицијама отимала власт разним махинацијама у организацији служби безбедности и одржавала континуитет немењања ничега, јер би свака промена одувала комунистичку децу из отетих кућа, имања и са свих позиција. Зато је закон о отварању досијеа остао у фиокама свих влада до сада, пошто су их водила деца комунизма.

Можда се неко плаши отварања досијеа?

- Наравно да се плаше сви они који су до данас били против отварања досијеа, а то су све политичке странке и лидери који су се мењали у досадашњим владама и нису хтели да то ураде, као што су урадиле све посткомунистичке владе у свим источноевропским државама, одмах по рушењу комунистичких система власти. Код нас ће доћи до те реформе служби безбедности када срушимо комунизам и када Владу и Скупштину буду водили људи и странке које су заиста демократски оријентисане. Јер, ако неко себе зове демократом и странку која влада тако представља у јавности, зашто онда не учини оно што је основ повратка друштва из комунистичког у цивилизовано - отвори досијеа, реформише и демократизује службе безбедности. Једино објашњење је да су сви служба - и лидери и странке - и да чувају себе.

 

Легија, Марковић, Багзи..

Да ли је могуће да су, након толико година, делови досијеа тајних служби уништени?

- Вероватно је било и уништавања и преправљања. Свега прљавог је било и биће док им нека власт не изврне наопачке, што мора да се деси због стандарда Европе, у коју, верујем, идемо. Тада ћемо све сазнати и видети, сами ће причати и плакати да себе сачувају, као што сада чине сви - од Легије, Марковића до разних Багзија, Симовића и других. Знам да досијеа има на више места и не верујем да су све копије уништене. Ето, нека сада отворе и то што има, ма колико били уништени. Неће. А зашто, знамо и ми и они.