Најбољи посланик међу афористичарима, или најбољи афористичар међу народним трибунима. Александар Чотрић иза себе има три деценије рада у политици, и све те године остао је веран једној странци.

У разговору за Ало! истиче да актуелни сазив скупштине Србије јесте специфичан, али да одговорност није на власти, већ на опозицији која је претходне изборе бојкотовала.

- Мислим да опозиција недостаје, али да, с друге стране, није угрожен парламентаризам јер задатак скупштине јесте расправа и доношење закона, а то се у овом сазиву чини врло ефикасно, стручно, аргументовано и системски.

* Којим афоризмом бисте описали актуелни сазив?

- Више опозицији недостаје парламент, него парламенту опозиција.

* Следеће године нас очекују избори, можда ће бити одржани и ванредни парламентарни, очекујете ли да ћете се поново наћи у скупштинској клупи?

- То, пре свега, зависи од грађана који на изборима додељују мандате својим представницима.

* Да ли ће опозиција која је бојкотовала прошле изборе изаћи на наредне?

- Иако део опозиције још није донео одлуку о томе, мислим да овога пута неће бојкотовати изборе, јер за то нема разлога, као што их није било ни прошле године. Само нисам сигуран да бирачи њих неће бојкотовати.

* СПО је осудио медијску промоцију терориста и убица Зорана Ђинђића, Ивана Стамболића, Славка Ћурувије, четворице функционера СПО на Ибарској магистрали и организатора двоструког атентата на Вука Драшковића, како то коментаришете?

- Србија је демократска, правна и уређена држава. Да би то и остала, мора се зауставити кампања појединих медија, неких организација и појединаца да се рехабилитују и пусте на слободу окореле убице и злочинци који су за време претходних режима терорисали грађане и, зарад опстанка или повратка на власт, ликвидирали политичке противнике. Реч је о томе да Легија, Звездан Јовановић и други осуђени припадници „црвених беретки“ нису патриоте, већ безобзирни и сурови извршиоци најтежих кривичних дела и претња сваком поштеном грађанину, као и будућности и европској перспективи Србије.

* Многи кажу да СПО више не постоји, да ли је то тачно?

- СПО је странка која је потребна Србији, јер се и даље снажно бори за Србију на Западу, уклањање свих препрека на путу наше земље у ЕУ, евроатлантске интеграције, најбоље односе са САД, проналажење мирног и дипломатског решења за Косово, децентрализацију и регионализацију Србије, реформу служби безбедности и отварање њихових досијеа, поштовање и обнову традиционалних националних и породичних вредности. СПО постоји три деценије, постоји сада и постојаће и у будућности.

* Постоји ли шанса да се Вук Драшковић на наредним изборима кандидује за неку функцију?

- То је питање за Вука, као и за надлежна страначка тела, када за то дође време.

* Читав живот сте провели у једној странци, то је реткост, како вам је то пошло за руком?

 - Један сам од оснивача СПО, дакле у његовим редовима сам тридесет и једну годину. У овој сам странци био и у лепим тренуцима, али и оним тешким када су председник, његова супруга и наши чланови били мета убистава, атентата, отмица, хапшења, пребијања, застрашивања, прогона… СПО је велика странка по ономе за шта се бори. Остао сам веран, јер је за све то време СПО остао веран себи и својим изворним принципима. Један од њих је да срећу српског народа никада не смемо градити на несрећи било којег другог народа и да се за своја права не смемо борити гажењем права других. СПО јесте странка, али је и једна велика породица. У њој смо повезани идејама и осећањем борбе за бољу, богатију, лепшу и уређенију Србију. Србија у Европи и Европа у Србији јесте слоган, али и наш програм.

* Пре десетак дана је изненада преминуо Муамер Зукорлић. По чему ћете га памтити?

- Муамера Зукорлића памтићу, на првом месту, као доброг човека широких схватања и разумевања за другог и другачије, затим као бриљантног интелектуалца, те као вредног и способног верског лидера, и потом политичара. Били смо пријатељи и добро смо се познавали. Жао ми је што неће остварити свој сан о уласку у Владу Србије, јер ми је открио да му је то жеља, како би допринео да ауто-пут прође кроз Рашки округ, односно Санџак и да тај део Србије добије аеродром.

* Да ли сте некада размишљали у преласку у СНС, с обзиром на то да подржавате политику Александра Вучића?

- Изузетно поштујем Александра Вучића. Познајемо се од 1994. када смо по први пут били изабрани за посланике. Уважавам га јер је врло образован, поштен, упоран, неуморан у обављању свих послова, храбар у доношењу одлука и има визију Србије за године и деценије унапред. Најзаслужнији је што је Србија данас економски, политички, дипломатски и војно снажна и поштована у свету. Он није само политичар, него је и државник који је покренуо и спровео такве реформе, какве су, својевремено, захваљујући Петру Великом или Кемалу Ататурку, измениле, модернизовале и препородиле Русију и Турску. Као члан СПО подржавам Александра Вучића, јер осим што је лидер СНС-а, он је и истински председник свих грађана Србије.

* Да ли сте се некада покајали што сте ушли у политику?

- Можда бих ја изашао из политике, али политика не може да изађе из мене. Ако се политика доживљава и практикује као рад у општем интересу и служење грађанима, и уколико је заснована на принципима истине, правичности и одговорности, она је племенита и корисна делатност. Тако је видим од почетка и ништа се у ове три деценије није променило. Било је много тешких тренутака, посебно када су деведесетих година прошлог века били убијани моји пријатељи и саборци, али њихова жртва ми је била додатни подстицај да остваримо и њихов сан о демократској и европској Србији. Сада то постаје стварност.

* Где видите себе за десет година?

- Видим себе и све грађане у још развијенијој Србији, а Србију у ЕУ.