Народни посланик Милан Урошевић боравио је од 17. до 19. октобра у Бриселу, где се састао са више чланова Европског парламента, као и са посланицима националних парламената више европских замаља.

Главни догађај на ком је посланик Урошевић учествовао одганизован је у белгијском замку "Риксенсарт" недалеко од Брисела, под покровитељством принца Шарла-Луиа и принцезе Клотилде де Мерод. Тема разговора, који је модерирао амбасадор Џон Котон Ричмонд, била је трговина људима и модерно ропство, Палермо протокол и нова законска регулатива коју је неопходно успоставити на глобалном нивоу, како би се овом проблему стало на пут.

На маргинама догађаја Урошевић се састао се више посланика, како Европског парламента, тако и посланицима Бундестага, Фламанског сената, Врховне раде Украјине, као и представницима различитих организација и удружења. Теме ових разговора биле су настојања Србије да постане пуноправна чланица ЕУ и имају ли данашњи лидери ЕУ и земље чланице снаге и слуха за проширење, те како би се даље оклевање појединих земаља чланица да се настави са процесом интеграције Западног Балкана одразило не само на земље тог Региона, него и на саму ЕУ.

"У разговору са колегама парламентарцима и утицајним лидерима из других области указао сам на то да је Европи потребно лидерство САД и по овом, и по бројним другим питањима, да су глобални изазови велики и да је свету потребна нова Јалта. Свет у коме данас живимо, или смо до јуче живели, производ је договора великих сила о расподели моћи и сфера утицаја. Такав договор омогућио је мир и развој читавог света, али данас нам је потребан нови договор “Јалта 2”, који ће обезбедити да свет избегне катастрофе из прве половине прошлог века. У таквом, новом договору о расподели утицаја, Србија и читав Западни Балкан морају бити у западној сфери утицаја, јер само таква расподела нашем Региону гарантује просперитет", рекао је Урошевић.

Урошевић је, такође, позван и на руски Национални молитвени доручак у Москви, који ће крајем новембра окупити чланове администрације председника Руске  Федерације, посланике оба дома Думе, чланове Раде Украјине, посланике Европског парламента, Бундестага и Конгреса САД.

Ово ће бити само неке у низу међународних активности посланика из Крагујевца, који би у новембру требало да посети Крим и узме учешће у међународном економском форуму на Јалти, који ће окупити делегације из чак 96 земаља света.

Урошевић је, иначе, редован учесник Европског молитвеног доручка, који се сваке године одржава у седишту Европског парламента у Бриселу и који окупља европарламентарце и политичке и бизнис лидере из Европе, а позив за учешће добио је и ове године. Догађај се одвија под покровитељством организације која стоји иза Националног молитвеног доручка у Вашингтону, чији је, традиционално, сваке године домаћин актуелни председник САД.