Очекујем убедљиву победу листе окупљене око Српске напредне странке (СНС) и формирање владе са премијером Александром Вучићем - изјавио је у интервјуу ФоНету потпредседник Српског покрета обнове (СПО) Жика Гојковић, који не жели да лицитира да ли ће у њој бити и Вук Драшковић, јер се о томе још није разговарало.

(Блиц) - Српски покрет обнове сигурно неће бири привезак новој власти, нагласио је Гојковић, који је присталицама те странке поручио да подрже десничарску владу која ће, како му се чини, први пут бити формирана после ових избора.

Према његовим речима, СПО ће се трудити да се избори за оно што није могао кроз сарадњу са Демократском странком (ДС) и Демократском странком Србије (ДСС).

Истичући да СПО на листи са СНС има седам кандидата за посланике, Гојковић је рекао да његова странка „траје 24 године и има јаку кичму“, најављујући да ће бити корективни фактор који ће доприносити реформама и развоју Србије.

Гојковић процењује да је више него извесно да ће Вучић бити нови премијер и наводи да је председник СНС у протеклих годину и по дана доказао да „има храбрости и воље да се избори са навјећим проблемима који притискају Србију“.

- Верујем да ће, као премијер, бити још успешнији него што је био до сада, јер је углавном имао окове око ногу када су у питању коалициони партнери - нагласио је Гојковић и прецизирао да мисли, пре свега, на Социјалистичку партију Србије.

 

Ауторитет Вука Драшковића

Напомињући да СПО „ до дана дањашег“ није разговарао о учешћу у будућој влади, Гојковић је оценио да ауторитет и снага Вука Драшковића превазилазе проценат гласова који његова странка у овом моменту има.

Он верује да Драшковић може бити користан на убрзању и брисању препрека на европском путу Србије, али је исто тако сигуран да су идеје за које се бори СПО много веће него било каква кадровска политика када је у питању та странка.

Гојковић не би волео да лицитира са неким местима у будућој влади, већ је битно да она буде мала, ефикасна, и да сви заједнички раде на европском путу и најављује да ће СПО дати све од себе да она направи искорак ка коначном прикључењу ЕУ.

Драшковић ће наступати са Вучићем на предизборним скуповима током кампање, додао је Гојковић, који од странака очекује да предложе економске реформе, јер су до сада пропуштене прилике да се у њих уђе искрено и храбро.

 

ДС због бахатости изгубила власт

Гојковић сматра да је Вучић недавну изјаву да је вероватније како ће изгубити изборе него их добити дао како би мобилисао своје симпатизере, поучен оним што је урадио Борис Тадић у прошлој кампањи.

- Та самоувереност и бахатост ДС коштала их је губљења власти на изборима. Сви предвиђају ће листа СНС однети убедљиву победу, па Вучић вероватно не жели да се чланови СНС и његово бирачко тело опусте, објаснио је Гојковић.

Он је, осврћући се на изјаве из врха СНС да се сада бира између власти народа и тајкуна, какву је дала Зорана Михајловић, оценио да је то фактички предизборна парола, али не тако далеко од истине.

Гојковић очекује и ванредне изборе у Војводини, поготово после изласка Бориса Тадића из ДС, којој коалициони партнери све више отказују послушност, не толико покрајинској власти, колико локалним самуправама.

Демократска странка у Војводини је изгубила своју снагу и легитимитет не може да црпи из избора 2012 .године, објаснио је Гојковић, који предвиђа да ће снага те странке, поготово после републичких избора, бити далеко од тадашњег резултата.

 

Избацити косово из преамбуле Устава

Говорећи о косовском проблему, Гојковић је истакао да би Вучић, као најважнија и најјача политичка личност у Србији, требало да буде шеф преоговарачког тима и верује да ће он преговоре водити много боје него сви његови претходници.

Србија, казао је, никад не треба да се одрекне Косова, али је истина да данас тамо има више од два два милиона Албанаца и да „ми, са онолико људи колико је остало на Косову, једноставно не можемо рећи да је Косово само српско“.

Србија и СПО никада неће признати независно Косово, али само истином можемо да се изборимо да српски народ тамо боље живи, нагласио је Гојковић, који сматра да би из преамбуле Устава требало избацити Косово, јер је то још једна „магла“ којом су за време ДСС и ДС покушани да се преваре бирачи.